Икономиката на Турция вероятно се е свила през второто тримесечие,

...
Икономиката на Турция вероятно се е свила през второто тримесечие,
Коментари Харесай

Специалисти очакват свиване на турската икономика и нулев растеж за годината

Икономиката на Турция евентуално се е свила през второто тримесечие, което ще е трети подред тримесечен спад при опит да се преодолеят последствията от рецесията, а за цялата 2019 година се чака нулев напредък на фона на закъснение на търсенето и вложенията. Това сочи оповестено през днешния ден допитване на Ройтерс.

Агенцията е интервюирала 18 икономисти, съгласно чиято междинна оценка турската стопанска система се е свила с 2 % на годишна основа през второто тримесечие. За годината е плануван напредък от нула %, защото миналогодишната валутна рецесия продължава да оказва напън на водещия нововъзникващ пазар.

Икономиката на Турция, която е най-голямата в Близкия изток, бе постигнала рекордния напредък от над 5 %. Миналата година обаче дипломатически спор със Съединени американски щати и валутна рецесия, заличила над 30 % от цената на турската лира, доведоха до стесняване от 3 % през четвъртото тримесечие, напомня Ройтерс.

През първото тримесечие на тази година бе регистриран спад от 2,6 % на годишна основа и възобновяване на растежа на тримесечна основа. През второто тримесечие още веднъж има някакъв късмет за напредък на тримесечна основа, настояват икономистите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР