Икономиката на Шотландия ще се свие поне с 11 млрд.

...
Икономиката на Шотландия ще се свие поне с 11 млрд.
Коментари Харесай

Независимостта може да струва на шотландската икономика £11 милиарда годишно

Икономиката на Шотландия ще се свие най-малко с 11 милиарда паунда годишно, в случай че извоюва самостоятелност, сочат прогнози на икономисти.

Според отчет на London School of Economics и City University of Hong Kong откъсването от общия пазар на Обединеното кралство би блъснал шотландската стопанска система два до три пъти по-силно, спрямо напускането на Европейски Съюз и то единствено във връзка с въздействието върху търговията, написа The Guardian.

Междувременно Брекзит, ковид и отслабващо възприятие за английска еднаквост карат от ден на ден поданици на Шотландия и Северна Ирландия да желаят самостоятелност, демонстрират данни от изследване, представени от The Times.

Какво би коствало това?

Негативното влияние върху търговията, както с Англия, по този начин и с Европейски Съюз, ще окаже и отрицателно въздействие върху стопанската система на Шотландия в дълготраен проект с сред -6,3% и -8,7%. Това сочат прогнозите на Центъра за икономическа успеваемост на Лондонско учебно заведение по стопанска система.

Това е еквивалентно на загуба от 2000 - 2800 паунда на глава от популацията годишно или сред 11 и 15,4 милиарда паунда.

Авторите на отчета обаче акцентират, че анализът обгръща единствено въздействието на възходящите търговски разноски и изключва други фактори - съкращения, данъчни промени и други

Англия е най-големият и най-съществен търговски сътрудник на Шотландия и независимостта и би нараснала комерсиалните разноски с останалата част на Англия с 15% до 30%.

" Поне от позиция на търговията, независимостта ще направи Шотландия доста по-бедна, в сравнение с в случай че остане в Обединеното кралство ", споделя един от създателите на отчета.

Независимост

В началото на януари Шотландската национална партия изиска от английския министър председател Джонсън да заплати милиарди обезщетение на Шотландия за възходящите разноски след Брекзит. Партията от дълго време се бори за самостоятелност на Шотландия и упорства за втори референдум, а Брекзит ускори още тези настроения.

" Консерваторите на Джонсън би трябвало да се извинят на шотландския бизнес и да изплатят обезщетение на Шотландия за дълготрайните вреди, които нанасят на стопанската система ни - струвайки ни милиарди изгубена търговия и напредък ", съобщи тогава Иън Блекфорд, водач на националистите в английския парламент.

Шотландската национална партия възнамерява да изиска нов референдум, в случай че завоюва общите избори през май.

Според Фиона Хислоп от шотландското държавно управление, участието в Европейски Съюз е помогнало за трансформацията на ирландската стопанска система, а пазарът на Европейски Съюз е седем пъти по-голям от този на Англия. " С участие в Европейски Съюз, самостоятелна Ирландия фрапантно понижи комерсиалната си взаимозависимост от Обединеното кралство, диверсифицирайки се в Европа ", разяснява тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР