Икономиката на Северна Корея трябва да бъде построена наново и

...
Икономиката на Северна Корея трябва да бъде построена наново и
Коментари Харесай

Citi: Северна Корея има нужда от $63 милиарда инвестиции в инфраструктура

Икономиката на Северна Корея би трябвало да бъде издигната отначало и това ще коства милиарди долари. Това изказване не е изненада, а огромният въпрос е какъв брой тъкмо Южна Корея желае да влага в икономическия капацитет на непредсказуемия си комшия, написа CNBC.

Възстановяването на страната, ударена от наказания и тежко подвластна от Китай, няма да бъде нито елементарно, нито на ниска цена. Анализаторите на Citi пресмятат, че разноските за транспортната и енерийна инфраструктура ще доближат $63,1 милиарда.

От тези средства $24,1 милиарда ще са нужни за 28 железопътни плана, $22,8 милиарда за 33 пътни сектора и към $10 милиарда за 16 енергийни централи. Останалите ще са нужни за други, по-малки планове, които ще би трябвало да бъдат осъществени най-бързо.

Корея се раздели на две след края на Втората международна война, когато 35-годишното ръководство на Япония бе прекъснато. По-късна война сред Севера и Юга през 50-те сътвори разделянето, което съществува и през днешния ден.

 Трите стъпки за отварянето на стопанската система на Северна Корея към света
Трите стъпки за отварянето на стопанската система на Северна Корея към света

От първостепенно значение е възобновяването на транспортните линии с Южна Корея

Нормализацията на икономическите връзки сред двете страни, в случай че такава въпреки всичко има, ще даде на Пхенян по-добър достъп до задграничен капитал за вложения в инфраструктурата. В кратковременен проект това ще се окаже и от огромна изгода за фирмите в Южна Корея, които ще се радват на по-голямо търсене. Ефектът ще е най-видим при строителния бранш и производителите на материали.

Анализаторите считат, че Южна Корея най-вероятно ще съфинансира плановете посредством обществени запаси като държавни банки и фондове.

Citi обаче планува, че икономическите изгоди за Южна Корея " най-вероятно ще бъдат дребни ", въпреки да може да се регистрира стойност в повишението на геополитическата непоклатимост.

Ако първият пакет вложения бъде вложен още през първата година, а южнокорейските компании получат 60 % дял, изчислението е, че стопанската система на страната ще получи поддръжка от едвам 0,07 процентни пункта.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР