Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година.

...
Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година.
Коментари Харесай

Стив Ханке препдупреди за огромна рецесия в САЩ през 2023 г.

Икономиката на Съединени американски щати ще изпадне в криза през идната година. Това съобщи пред Си Ен Би Си икономистът проф. Стив Ханк.

Ханке, който в България е прочут като „ бащата на валутния ръб “, счита, че това се дължи безусловно на по-високите лихвени проценти.

„ Ще имаме криза, тъй като имахме пет месеца нулев растеж на паричния елемент M2 и растеж на паричното предложение, а Фед даже не преглежда тези индикатори “, сподели икономистът.

Наблюдателите на пазара употребяват паричния елемент М2 като знак за общото парично предложение и бъдещата инфлация. M2 включва парите в брой, депозитите и сметки на паричния пазар

През последните месеци паричното предложение стагнира и това евентуално ще докара до икономическо закъснение, предизвести Ханке. „ Ще имаме една голяма криза през 2023 година “, сподели той.

Междувременно инфлацията ще остане висока заради „ невиждания напредък “ на паричното предложение в Съединените щати, съобщи Ханке.

В исторически проект в никакъв случай не е имало „ устойчива инфлация “, която да не е резултат от несъразмерен напредък на паричното предложение, изясни икономистът, като добави, че паричното предложение в Съединени американски щати означи „ невиждан напредък “ при започване на пандемията от COVID-19 преди повече от две години.

„ Това е повода в този момент да имаме инфлация и да продължим да имаме такава през 2023 година и евентуално през 2024 година “, добави той.

През 2020 година Си Ен Би Си заяви, че растежът на паричното предложение може да докара до висока инфлация.

„ Изводът е, че ще имаме стагфлация – ще имаме инфлация заради този остатък, който в този момент влиза в системата “, добави той.

„ Проблемът, който имаме, е, че ръководителят на Федералния запас Джеръм Пауъл не схваща, даже в този миг, какви са били и какви не престават да са аргументите за инфлацията “, сподели Ханке.

„ Той към момента приказва за проблеми в предлагането “, сподели той, като добави, че Пауъл не е съумял да общсни, че инфлацията постоянно е породена от несъразмерен напредък на паричното предложение.

В речта си по време на годишния стопански симпозиум в Джаксън Хоул в петък Паъл съобщи,, че преглежда високата инфлация в Съединени американски щати като „ артикул на мощно търсене и лимитирано предложение и че инструментите на Фед работят основно върху съвкупното търсене “.

От Си Ен Би Си са потърсили коментар от Федералния запас, само че към момента не са получили подобен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР