Икономиката на Европейския съюз ще расте по-бързо от очакваното през

...
Икономиката на Европейския съюз ще расте по-бързо от очакваното през
Коментари Харесай

Икономиката на ЕС се възстановява по-бързо от очакваното, но блокът достига рекордни нива на задлъжнялост

Икономиката на Европейския съюз ще пораства по-бързо от предстоящото през 2021 и 2022 година с помощта на ускоряващите се темпове на имунизация в целия блок и последователното намаляване на ограничаващите ограничения, въведени по отношение на ковид, написа Euronews.

Към днешна дата страните от Европейски Съюз са сложили 175,3 милиона дози ваксини и съвсем 30% от популацията са получили най-малко една доза.

Тези условия насърчиха Европейската комисия да усъвършенства икономическата си прогноза: в този момент изпълнителната власт на блока пресмята, че тази година стопанската система на Европейски Съюз ще нарасне с 4,2%, а еврозоната с 4,3%.

Цифрите съставляват усъвършенстване от съответните темпове на напредък от 3,7% и 3,8%, планувани през февруари, когато имунизационната акция беше в застой.

По-добрата вероятност се основава и на предстоящото влияние на европейския фонд за възобновяване от 750 милиарда евро. Средствата към момента не са налични, само че се чака Комисията да изплати първите траншове през юли. За момента Брюксел взема поради единствено резултата от безвъзмездните средства, които съставляват 312,5 милиарда евро от общия фонд.

За 2022 година Комисията предвижда сходни индикатори: растеж от 4,4% както за Европейски Съюз, по този начин и за еврозоната, която обгръща 19 от 27-те държави-членки на блока.

„ Сянката на COVID-19 стартира да се отдалечава от европейската стопанска система “, съобщи европейският комисар Паоло Джентилони, който изясни, че растежът ще бъде зависи от частното ползване, вложенията и възходящо търсене на експорт от Европейски Съюз от една по-силна международна стопанска система.

„ Поддържането на мощните темпове на имунизации в Европейски Съюз ще бъде от решаващо значение - за здравето на нашите жители, както и за нашите стопански системи. Така че дано всички запретнем ръкави “, съобщи още той.

Всички страни от Европейски Съюз ще се върнат на равнищата от преди рецесията до края на 2022 година, макар че някои ще се възстановят с по-голяма скорост от други. Полша, Швеция, Дания, Унгария, Румъния, Словакия, Литва и Люксембург ще компенсират всички пандемични загуби още тази година, като Естония и Финландия се приближават до постигането на мечтаната цел.

Останалите страни от Европейски Съюз, в това число Германия, Франция, Италия и Испания, ще би трябвало да изчакат до 2022 година, с цел да възстановят всички загуби от пандемията. Въпреки дългия път напред, оценката също е добра вест: в предходната си прогноза Комисията предвижда Испания, Гърция и Италия да се възстановят изцяло някъде през 2023 година

Актуализираната икономическа прогноза удостоверява, че Испания е единствената страна, която е записала двуцифрен спад през 2020 година от 10,8%. От друга страна, Ирландия е била единствената държава-членка, която е отбелязала напредък през 2020 година (3,4%) и е подготвена да продължи да продължи позитивните трендове през 2021 година (4,6%) и 2022 година (5%).

След появяването на ковид на континента, европейските стопански системи инжектират големи средства, с цел да предотвратят банкрути на компании и притеснително нарастване на безработицата. В резултат на това съотношението дълг / Брутният вътрешен продукт в еврозоната ще се увеличи до 102% през 2021 година, най-високото равнище, записано в миналото, след което леко ще спадне до 101% през 2022 година Нивата за целия Европейски Съюз са 94 % и 93%, надлежно.

Комисията има вяра, че нивото на безработица в Европейски Съюз ще бъде по-високо през 2021 година (7,6%), в сравнение с през 2020 година (7,1%), и по-късно ще намалее през 2022 година (7%).

„ Днес, за първи път от настъпването на пандемията, виждаме прочут оптимизъм, който доминира над несигурността. Но несигурността към момента е налице “, сподели Джентилони.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР