Икономическият университет ще отпразнува своята 99 годишнина на 14 май

...
Икономическият университет ще отпразнува своята 99 годишнина на 14 май
Коментари Харесай

Икономическият университет -Варна празнува 99 години

Икономическият университет ще отпразнува своята 99 годишнина на 14 май.

Празникът ще бъде маркиран с голям брой мероприятия

Откриване на изложба-експозиция „ 99 от 100 – университетски обичаи в бъдещето “ – план с финансова поддръжка от фонд „ Култура “ на Община Варна, 13 май 2019 година (понеделник), 13.00 ч., академична постройка, Студентска улица.

Откриване на керамично пано „ Стена на знаците “ и показване на подаяние – истински графични произведения, от Стоимен Стоилов и Диана Стоилова, 13 май 2019 година, 17.00 ч., академична постройка, ет. 1 пред зала 128.

Тържество във връзка празника на университета и връчване на академичната премия „ Студент на годината “, 14 май 2019 година, 10.00 ч., зала АУЛА.

Проектът „ 99 от 100 – университетски обичаи в бъдещето “ е документална галерия с архивни фотографии, документи, неповторими издания на остарели книги и образователни пособия, скъпи предмети и други експонати, свързани с историята на Икономически университет – Варна. Тя е отдадена на 99-годишнината от основаването на първото висше икономическо учебно заведение в България и е самобитна въведения към идното отбелязване на вековния му празник на 14 май 2020 година На тази дата се слага началото на българското висше икономическо обучение. Първите преподаватели във Висшето комерсиално учебно заведение са креативен персони, интелектуалци, които стават медиатори сред европейското културно пространство и едвам прохождащата българска стопанска интелигенция. Те идват от Русия, Париж, Будапеща, специализирали са в Берлин, Лайпциг и Мюнхен, Виена, Падуа, Женева, Прага.

В своята близо 100-годишна история ИУ – Варна е подготвил над 153 хиляди икономисти, включително доста непознати жители от над 70 страни. Днес в него се образоват над 10 000 български и задгранични студенти, подготвяни от близо 300 постоянни преподаватели, 120 от които хабилитирани. Той има минало, с което се гордее, продължавайки да се утвърждава измежду университетите в Европа с високо качество на образованието, квалифицирани и способени преподаватели; образователни стратегии, хармонизирани с европейското просветително пространство.

Проектът „ 99 от 100 – университетски обичаи в бъдещето “ цели да покаже на младежите и необятната варненска общност значимата история на ИУ, както и водещата му роля за културно-просветния живот в града и страната. Изложбата ще бъде експонирана в няколко пространства на академичната постройка – Студентската улица, Информационния център, читалнята на университетската библиотека, фоайето против зала 128, спортния комплекс. Тя ще бъде налична за всички жители и посетители на Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР