Икономическият растеж на страната ни се забавя. Той е съпроводен

...
Икономическият растеж на страната ни се забавя. Той е съпроводен
Коментари Харесай

44 години трябват на България, за да догони Европа по темп на икономически растеж

Икономическият напредък на страната ни се забавя. Той е съпроводен и с нарастване на инфлацията. Това са главните данни от Годишния отчет на Института за стопански проучвания при Българска академия на науките за положението и развиването на националната стопанска система през 2018 година. Данните показа ръководителят на плана доцент Виктор Йоцов на конференция в Българска телеграфна агенция.

Докладът е разграничен в няколко глави, които обгръщат действителния и фискалния бранш, данъчната система, вложенията, икономическия напредък, банковия бранш, пазара на труда и външния бранш.

Само за последните 10 години дългът в световен мащаб се е нараснал неимоверно доста - над 200% от световния Брутният вътрешен продукт. Възможно е това да докара до нова дългова рецесия със съществени последствия, предизвести Йоцов. Технологичните промени не водят до по-висок стопански напредък, демонстрират данните от отчета. Това се изяснява със спада в вложенията и намаляването на техния дял от Брутният вътрешен продукт на страната.
44 години ще са нужни на България, с цел да доближи междинните за Европа темпове на развиване, подчертава Йоцов. Макроикономическата прогноза на Института е, че и през тази година икономическият напредък няма да се увеличи. Може да се възвърне през 2020 година. Експертите чакат леко повишение на износа. Категорично България не е застрашена от криза.

Най-много за растежа през миналата година способства секторът за недвижими парцели. Инфлация от порядъка на 2-3% не е плашеща, даже е здравословна съгласно Йоцов, тъй като трите следващи години на дефлация съществено са повлияли на производителите в страната.

Йоцов разяснява и фискалния бранш. " Министерство на финансите някак си постоянно подценява приходната част ". Сложи се завършек на наклонността на спад на приходите като дял от Брутният вътрешен продукт. Йоцов подлага на критика структурата на приходната ни система, защото акцент у нас се слага върху косвените налози, до момента в който в останалите европейски страни директни и косвени налози са съвсем изравнени.

Най-много артикули изнасяме към Германия и Италия, а тази взаимозависимост от стопанските системи на непознатите страни съгласно специалистите може да крие опасности. През последните години се обрисуваме като вносител на артикули с най-вече ниска добавена стойност - първични материали. Очаква се американската и някои от европейските стопански системи да навлязат в криза, което ще окаже въздействие върху интернационалната търговия.

По отношение обстановката на пазара на труда излиза наяве, че работодателското търсене понижава. Освобождават се наети, които в предишното са привличани и арестувани с повисоки хонорари. Остава наклонност планирането на финансови разноски, които не се употребяват. Голяма част от средствата се разходват през месец декември, в по-голямата си част единствено като счетоводни разноски. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР