Икономическият растеж на България ще се забави до 3% през

...
Икономическият растеж на България ще се забави до 3% през
Коментари Харесай

"Уникредит" очаква икономическият ръст да се забави до 3%

Икономическият напредък на България ще се забави до 3% през 2020 година, след 3.7% растеж през 2019 година Това предвиждат анализаторите на " Уникредит " в последния си стопански отчет за стопанската система на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), заяви българското отделение на институцията " Уникредит Булбанк ".

Наскоро Световната банка завиши леко прогнозата си за икономическия растеж на България до 3.6% за тази година. Повече за това четете тук.

Икономистите на " Уникредит " показват две аргументи за забавянето. Първата е

по-слабото външно търсене, което ще се отрази на темповете на напредък

на износа. Втората ще бъдат по-ниските темпове на основаване на работни места, което ще докара до известно закъснение на растежа на частното ползване.

Въпреки забавянето в темповете на напредък на някои от главните търговски сътрудници на страната, няма признаци за понижаване на търсенето на работна мощ в експортно насочените браншове на стопанската система, се споделя в разбора. Според него евентуално стопанската система е основала 65 хиляди нови работни места през предходната година, което съставлява вторият най-силен годишен растеж в сегашния цикъл на агресия.

" Важно е да се означи, че основаването на нови работни места бе необятно основано и включваше освен насочените към вътрешното търсене браншове на услугите и строителството, което получи поддръжка от растежа в новостартираните жилищни и инфраструктурни планове, само че и от експортно насочените браншове на индустрията, където броят на работните места доближи до най-високото си равнище от осем години ", сочат създателите на разбора.

" Очакваме потреблението да има по-слаб принос за растежа

през 2020 година заради негативното влияние, което бързо намаляващото и застаряващо население има върху основаването на нови работни места. След като стопанската система към този момент доближи цялостна претовареност, чакаме броят на новосъздадените работни места да намалее до 19 хиляди през 2020 година и до 12 хиляди през 2021 година, след 65 хиляди през 2019 година и 43 хиляди приблизително сред 2015 и 2018 година. ", се показва в последния стопански отчет на банката за Централна и Източна Европа.

Въпреки това

бързият растеж на приходите ще помогне на стопанската система

да устои на утежняването на външната среда през 2020 година Растежът ще получи поддръжка от 10% нарастване на заплатите в обществения бранш, което в подтекста на възходящия недостиг на работна мощ, в една забележителна степен ще се придвижи и в частния бранш на стопанската система, излиза наяве от отчета.

В разбора се показва още, че България продължава да бъде измежду страните от Европейски Съюз с най-голямо свободно фискално пространство и при започване на 2020 година Продължаването на консервативната фискална политика наподобява още по-вероятно през актуалната година, поради на това че страната наподобява

доста покрай приемане на покана за присъединение към ERM II.

Всички наблюдаващи регистрират постигнатия от България забележителен прогрес във всички области от проекта за въвеждане на еврото. Това включва редица въпроси, които са значими за плавния преход към ERM II и Банковия съюз. Нещо повече, доста положителната облага на банките сега ни кара да считаме, че оставащият дефицит на капитал, който бе открит при две локални банки по време на детайлния обзор на ЕЦБ, евентуално ще бъде адресиран сполучливо в най-скоро време, показват създателите на разбора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР