Икономическият министър Кирил Петков подготвя сигнал към прокуратурата относно строителството

...
Икономическият министър Кирил Петков подготвя сигнал към прокуратурата относно строителството
Коментари Харесай

Петков сезира прокуратурата за правителствения небостъргач

Икономическият министър Кирил Петков приготвя сигнал към прокуратурата по отношение на строителството на държавния комплекс в „ София Тех Парк ”. Това съобщи той в отговор на въпроси онлайн във Фейсбук.

„ Не мога да намеря смислена причина за какво този комплекс би трябвало да бъде повдигнат. Да сложим 190 млн. в една постройка, в един небостъргач, ми се коства безусловно безумна концепция ”, уточни министърът.

„ Начинът, по който беше предоставен, бе странен, тъй като 190 млн. е сумата, която страната е планувала за този небостъргач. От тези средства една компания, без търг или поръчка - „ ин хаус ”, е спечелила този план. ДКК е дала 100% задатък на компания „ Монтажи ”, а тя е предплатила 50% на външна компания, която, без търг или конкурс, е спечелила този контракт. Странното е, че той включва три неща - да се проектира, строи и да се направи контрол ”, сподели още Петков.

Съдбата на държавната петролна компания

„ За тези 9 седмици не можах да схвана за какво тази петролна компания би трябвало да съществува. Според мен имаме два казуса, които би трябвало да се решат. Това обаче не става през отварянето на нова компания. Единият проблем е държавният запас. Държавният запас сега не работи по най-благоприятен метод, изтичат пари. Близо 15% от горивата, които се изразходват на годишна база, би трябвало да се складират в държавен запас. В момента концепцията на петролната компания беше действително да ръководи този държавен запас, тъй като конкуренцията на пазара за него е много  дребна. Има единствено две до три компании, които търгуват с него ”, изясни Петков.

„ Не виждам повода да отваряме нова държавна компания, с цел да си решим казуса с държавния запас. Ако имахме по-дългосрочно деяние - бих затворил петролната компания, от една страна. От друга, бих направил напълно проверка на активността на държавния запас, тъй че да го отворим за доста по-конкурентен принцип и да могат да вземат участие повече участници. Вместо да продаваме големи количества, тъй че единствено няколко да могат да си купят, да създадем доста по-чести търгове за доста по-малко количество и стратегия за възобновяване на това гориво, тъй че търговците на нефт да могат да имат достъп до това. По този метод си вършим един сполучлив държавен запас. Не отваряме нови структури, които нямат никаква логичност ”, сподели още министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР