Икономическият анализатор Боривое Симич смята, че очакваната рецесия в Германия,

...
Икономическият анализатор Боривое Симич смята, че очакваната рецесия в Германия,
Коментари Харесай

Анализатор: Очакваната рецесия в Германия ще засегне търсенето и износа на Босна и Херцеговина

Икономическият анализатор Боривое Симич счита, че предстоящата криза в Германия, както и в цялата еврозона, ще засегне износа на Босна и Херцеговина, като се има поради, че Германия е един от съществени външнотърговски сътрудници на страната, заяви Българска телеграфна агенция.

„ Това ще се изрази в понижено ползване от популацията, вследствие на което ще има по-малко търсене на артикули, създадени в Босна и Херцеговина. По-специално последствията ще се почувстват в мебелната индустрия и производството на матраци, защото това са артикули номер едно за експорт от Босна и Херцеговина за Германия тази година. Металообработващата промишленост, която работи за немската автомобилна промишленост, също ще почувства негативно влияние “, сподели Симич.

Водещите стопански институти в Германия са пресметнали, че Германия ще бъде изправена пред криза и инфлация заради несигурната обстановка с енергийните доставки.

За осемте месеца на тази година Босна и Херцеговина е изнесла артикули и услуги за Германия (330 086 178 кг) на стойност 1,78 милиарда конвертируеми марки (KM) и е внесла (555 693 009 kg) артикули и услуги на стойност 1,72 милиарда KM.

„ Като се има поради, че износът на Босна и Херцеговина за Германия през 2021 година е (494 568 150 кг) на стойност 2,15 милиарда КМ, а вносът (855 608 202 кг) на стойност 2,11 милиарда КМ, се чака стокооборотът сред двете страни да надвиши миналогодишните стойности, с непрекъснато съответствие внос-износ, като Босна и Херцеговина има лек остатък “, сподели Симич.

Той означи, че Италия е преди всичко във външнотърговския продан на Босна и Херцеговина, като износът единствено на алуминий и алуминиеви артикули за тази страна е на стойност 427,7 милиона KM, а обичайно се изнасят и обувки, поради наличието на огромен брой италиански компании от този бранш в Босна и Херцеговина (износът за осем месеца възлиза на 184,5 милиона KM).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР