Икономическите поражения от коронавируса застрашават банковия сектор, който не успя

...
Икономическите поражения от коронавируса застрашават банковия сектор, който не успя
Коментари Харесай

Пет въпросителни пред европейските банки

Икономическите провали от ковид заплашват банковия бранш, който не съумя да се възвърне изцяло след световната финансова рецесия от 2008-а. Новият акцент в този момент е: по какъв начин банките ще се оправят с растящите загуби от неприятни заеми? Ще е способна ли някоя от тях да заплати дивиденти? И най-много: по какъв начин ще се отразят на банките предстоящите по-нататъшни регулаторни облекчения.

Европейският борсов показател Stoxx Еurope 600 Banks е изгубил 34% от пазарната си оценка от началото на годината. Това трансформира бранша в най-слабата индустриална група (за този период) с голям брой вложители в подценени компании, даже когато стопанските системи стартират да отстраняват ограничаващите ограничения против пандемията.

Положителните страни са, че пазарната оценка на бранша не е предизвикателство в сегашните условия и множеството банки са запазили мощни финансовите си позиции. Европейската централна банка (ЕЦБ) даже е подготвена да предлага на ниска цена рефинансиране на задълженията и други ограничения, с цел да облекчи товара на кредиторите поради негативните лихвени проценти. Пазарните упования пък са за 15% растеж на Stoxx Еurope 600 Banks Index през идващите 12 месеца.

Отвъд Океана, анализатори на "Джей Пи Моргън Чейс " настояват, че "според множеството вложители европейските банки няма да съумеят да покрият цената на отговорностите си и на акционерния си капитал в средносрочен проект ". Това демонстрират и резултатите от анкета на организация "Блумбърг " измежду повече от 60 институционални парични мениджъри.

Пет съществени индикатора, които би трябвало да се наблюдават до края на 2020-а съгласно икономистите

1. Размер на загубите от отпуснатите заеми.

Проблемните заеми ще бъдат "горещият картоф " през идните тримесечия, тъй като провизиите евентуално ще окажат най-силен напън върху банковата доходност и облаги. Картината през първото тримесечие беше много пъстра, тъй като кредитните институции имаха друг метод на оценяване на запасите, които би трябвало да заделят за неприятни заеми. Всеобщото мнение обаче е, че голямата порция от кредитни загуби занапред ще се "сервира " и някои огромни европейски банки ще би трябвало да заделят солидни хранителни запаси до края на годината.

Например, по оценки на анализатори, систематизирани от организация "Блумбърг ", испанската "Сантандер " е заделила през първото тримесечие 25% от общия размер на нужните за 2020-а хранителни запаси за неприятни заеми. Френските "БНП Париба " и "Креди агрикол ", немската "Дойче банк " и холандската "Ай Ен Джи " са осчетоводили към 20%, а италианската "Интеза " - малко под 10 %.

Анализатори на "Барклейз " даже посъветваха клиентите си да понижат вложенията си в акции на "БНП Париба " и на "Сосиете женерал ", тъй като чакат повече изненади и случаи на несъстоятелност от нишата на потребителските заеми във Франция.

От рейтинговата организация "Фитч рейтингс " показват, че банките ще могат по-адекватно да оценят следствията от пандемията от ковид върху качеството на активите си, което ще откри отражение във финансовите им доклади за второто тримесечие. Тогава ще стане по-ясен резултатът както от ограниченията за обществена и физическа отдалеченост, по този начин и от паричния и фискален отговор на обособените страни.

Германската кредитна организация "Кредитреформ " пък предсказва "вълна от банкрути в невиждани до момента измерения " в Германия по-късно през 2020-а.

2. Дивидентите

След като болшинството кредитни институции анулираха изцяло или отложиха изплащането на дивиденти в хода на пандемичната рецесия, упованията на вложителите за доходи от този източник пресъхват, сочи разбор на "Джей Пи Моргън Чейс ". Особено след мощния напън на регулаторните органи върху банките да натрупат капитал като буфер против евентуални загуби и след постигнатия политически консенсус, че държавна помощ за стопанската система и дивиденти за вложителите не могат да вървят ръка за ръка.

Единният механизъм за контрол на ЕЦБ даде обещание да внесе изясненост по възбраната за изплащането на дивиденти през юли. Ако това се случи, ще се разбере кои кредитори ще могат да възмездяват акционерите. И по този метод финансовата рамка ще стане по-предсказуема - извънредно значимо изискване за вложителите в акции. Защото финансовите коефициенти губят смисъл, в случай че няма цифри, над които дадена банка би могла да носи приходи на притежателите си.

3. Доходност, разслояване и капитал

Кризата от ковид циментира ниската рентабилност в Европа. Ударните избавителни стратегии на държавните управления и високите нива на държавния дълг ще бъдат обслужвани единствено в случай че кредитните разноски останат ниски, което значи, че не би трябвало да чакаме поврат в близко бъдеще.

Подобна среда по предписание утежнява облагите от ипотечни и от други заеми, въпреки че банките към този момент се приспособиха в известна степен към тази нова действителност като трансферираха част от бремето на отрицателните лихви върху клиентите.

ЕЦБ също се пробва да оказва помощ, като, въпреки и със забавяне, вкара така наречен система на разслояване, която разрешава на кредиторите да не заплащат част от "глобите " върху наднормената им ликвидност под формата на депозити в ЕЦБ. В допълнение, тя предлага и свръх на ниска цена финансиране, с цел да насърчи кредитирането на действителната стопанска система. Според последните публични данни европейските банки са взели назаем рекордните 1.31 трлн. евро от ЕЦБ по програмата за дълготрайно рефинансиране (LTRO) при мощно негативни лихви от минус 1% - при публични минус 0.5% предлагани от тях по депозитите. Европейските законодатели пък се готвят да дават финансови облекчения на банките, вложили в държавен дълг по-късно през годината.

4. Приток на приходи от търговия с скъпи бумаги

Инвестиционното банкиране изживя разочароващ подем през първото тримесечие на 2020-а, макар че високите пазарни съмнения помогнаха за нарастване на приходите от търговията с скъпи бумаги. Наблюдаваната пазарна интензивност подсказва, че тази наклонност резервира ускорението си и през второто тримесечие.

Въпреки това обаче не всички банки се възползваха от придвижването. Например, през първото тримесечие, облагите на френските кредитори от търговия с акции бяха заличени от тежките загуби. А "Сосиете женерал " към този момент подсказа, че може би е пропуснала комерсиалния взрив, от който завоюваха противниците й.

Като се има поради трънливият път напред, може да се чакат някои търговски изненади или осчетоводяване на загуби още във финансовите доклади за второто тримесечие.

5. Намаляващо тегло на банките в борсовите показатели

Заради стопената им пазарна капитализация, общото присъединяване на кредиторите в базовите европейски показатели е на историческо ниско ниво. През последните години знакови имена като немските "Дойче банк " и "Комерцбанк " изпаднаха от елитните показатели Euro Stoxx 50 и DAX. През този месец пък "Сосиете женерал " бе на косъм от отпадането й от Euro Stoxx 50, където щеше да бъде сменена от холандската интернет група Prosus.

Френската банка е изгубила 54% от пазарната си оценка през 2020-а и има капацитет да си върне едвам 21% в границите на 12 месеца, сочат сметките на някои анализатори.

Отпадането от такива базови борсови показатели значи по-малко инвестиции на пасивни вложители в бранша. Картината не е по-различна и при дейните мениджъри на портфейли. Проучване на "Джей Пи Моргън " демонстрира, че 42% от тях са склонни да понижат каузи на вложенията си в банковия отрасъл и единствено 32% са тези, които възнамеряват да го завишат.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР