Икономическата свобода в България продължава да намалява. Страната 43-тото място

...
Икономическата свобода в България продължава да намалява. Страната 43-тото място
Коментари Харесай

България дели една позиция с Ямайка в индекса за икономическа свобода. Страната ни е на 43-то място сред 165 държави

Икономическата независимост в България продължава да понижава. Страната 43-тото място измежду 165 страни и територии съгласно оповестеното през днешния ден от Института за пазарна стопанска система взаимно с канадския институт " Фрейзър " проучване " Икономическа независимост по света 2023 ". ПВ проучването от предходната година страната ни се нареждаше на 23-то място измежду 165 страни и територии.

Средният резултат за страните по света е 6,77 т. (от оптималните 10 т.), колкото и този от миналата година. За втора поредна година Ковид-19 остава най-голямата спънка за икономическата независимост, изтривайки десетилетие развиване и разширение на свободата в международен мащаб. Изследването е по данни от 2021 година - най-новите интернационално сравними данни за всички страни.

Изследването класира България на 43-то място, а оценката за икономическата независимост в страната понижава. Резултатът по данните от 2021 година е 7,46 т. (от оптималните 10 т.), което е спад с 0,23 т. по отношение на предходното издание, пишат от ИПИ.

Индексът мери степените, с които политиките и институциите на страните поддържат икономическата независимост.

Какво е икономическа независимост

Икономическата независимост се основава на концепцията за това индивидът да взема решение самичък - да има право на избор - да реши по какъв начин да разполага с времето си и гения си. Икономическата независимост се гради на основи като персоналният избор, доброволният продан, отворени пазари и ясно избрани и наложени права на благосъстоятелност. Хората са стопански свободни, когато им е разрешено сами да избират и да подписват покупко-продажби, стига да не повреждат имуществото на други.

Когато хората имат икономическа независимост, те могат да решат какво, по кое време и по какъв начин стоките и услугите им ще бъдат създадени, разменени и потребени.

На стопански свободните човеци им е разрешено да вземат решение сами, вместо да имат варианти, наложени им от политическия процеси, принуждение, кражба или машинация и други

По позицията си за икономическата независимост България дели едно място с Ямайка. След нас е Бахрейн. След страната ни се подреди Република Корея.

Причината в миналогодишното издание България да се класира по-напред в подреждането на включените страни, главно поради по-разхлабените ограничаващи ограничения при започването на пандемията, само че и тогава резултатът на България е по-нисък спрямо предходното издание. Със спада за втора поредна година равнището на икономическата независимост в България се връща с десетилетие обратно.

Впечатление прави, че за поредна година мощните аспекти в стопанската система на страната остават високо оценени, а най-слабите слабите въобще не се усъвършенстват.

Сред мощните ни аспекти са подоходно облагане (плосък данък), валутен ръб, ниските мита (членство в ЕС), свободното кредитиране (голям брой банки).

Имаме и много проблеми

В най-слабата за България категория - " Правна система и право на благосъстоятелност ", където не се вижда сензитивно усъвършенстване. Резултатът е 5,81 т., или с 0,06 т. повече от този в миналогодишното издание, макар ниската база. По този индикатор, като цяло България постоянно е изоставала и в други влиятелни ранглисти.

Особено неприятно е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и отбраната на правото на благосъстоятелност. За съпоставяне, в станалите страни членки на Европейски Съюз оценките са към 8 точки, а резултатът на България е непосредствен и даже по-нисък от този в страни като Руанда, Уругвай, Молдова.

Слабата правна система и отбрана на право на благосъстоятелност спъва вложенията, предприемачеството и дълготрайното развиване на стопанската система и това не може да бъде обезщетено и преодоляно с по-добри достижения в други измерения на свободата.

За първи път в историята на издаване на показателя Хонконг отстъпва първата позиция, поради опитите на Китайската комунистическа партия да управлява частния бранш, ограничавайки на практика всички свободи - икономическа, гражданска и политическа. Първенец в тазгодишното издание на Индекса е Сингапур , а втората позиция остава за Хонконг, само че упованията са дългогодишният водач да пада още в идващите години.

В Топ 10 влизат още Швейцария, Нова Зеландия, Съединени американски щати, Ирландия, Дания, Австралия, Англия и Канада. На дъното остава Венецуела.

Сред съседите ни - Турция и на 101 място, Румъния заема 27-а позиция, Гърция - 72-ро, Сърбия - 76-то място.

Ето и част от класацията в проучването:
 Снимка 634424
Източник:

Защо свободата е значима

И тази година показателят изследва връзката сред свободата и разнообразни аспекти на икономическия и обществен живот и илюстрира разликите в развиването сред най-свободните 41 страни и най-несвободните 41 страни:
Брутният вътрешен артикул на човек от популацията е близо 8 пъти по-висок; Доходът на най-бедните 10% от популацията е над 8 пъти по-висок; Продължителността на живота е с 16 години по-висока; Детската смъртност е 9 пъти по-ниска; Нивото на беднотия от доста по-ниско; Хората в свободните страни смятат себе си за по-щастливи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР