ИК изключва възможността машинния вот да бъде манипулиран. С наближаването

...
ИК изключва възможността машинния вот да бъде манипулиран. С наближаването
Коментари Харесай

ЦИК: Машинният вот – лесен, не може да се манипулира

ИК изключва опцията машинния избор да бъде манипулиран. С наближаването на европейските избори в неделя стана ясно, че в 3000 секции ще може да гласоподава по този начин.

" ЦИК смята, че не би трябвало да има операции при този тип гласоподаване. Не се опасявайте да гласувате с машината, тя е доста лесна и комфортна и всеки би могъл да се оправи ", съобщи представителят на Централната изборна комисия Таня Цанева.

Как ще гласуваме с машините на идния евровот?

Тя добави, че членовете на секционната комисия са подготвени и ще дават инструкции на гласоподавателите по какъв начин да гласоподават.

На тези избори, в случай че не се гласоподава преференциално, гласът не отива автоматизирано за първия в листата.

Тя разясни, че задачата на машинното гласоподаване е да бъдат отстранени недействителните бюлетини и невалидните гласове, защото машината не разрешава да се гласоподава за две партии или за две преференции.

ЦИК сподели машините за вота, щяло да е по-лесно от тегленето от банкомат

" Секционните изборни комисии се образоват от районните изборни комисии. А Централната изборна комисия е подхванала доста сериозна защита на бюлетените ", показа пред Bulgaria ON AIR Цанева.

Тя изясни, че българите, които не са в страната и нямат непрекъснато поданство в чужбина, също могат да гласоподават от там.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР