Играта с ръка във футбола не е позволена, откакто самата

...
Играта с ръка във футбола не е позволена, откакто самата
Коментари Харесай

Правилото за игра с ръка съсипва съвременния футбол

Играта с ръка във футбола не е разрешена, откогато самата игра съществува. Единствено вратарите имат тези пълномощия и то в строго избрана зона, която е идентична за всички. Но в последните години следим една наклонност за промени в правилника, които да отиграят разнообразни сюжети, при които играта с ръка да се смята за нарушаване и при кои да не. Резултатът е повече от призрачен за обичаната ни игра, тъй като даже футболни величия от ранга на Хосеп Гуардиола признават, че не схващат тази част от регламента.

Ако един от най-успешните треньори на всички времена не може да си изясни тази част от играта, тогава какво остава за елементарните фенове.

Авторитетното издание The Athletic извади някои от най-пресните случаи, в които докосването на полеви играчи до топката с ръка се пояснява по радикално друг метод в видимо сходни обстановки.

Един от тези случаи е в срещата от Висшата лига сред Уест Хям Юнайтед и Борнемут, в който Курт Зума се разписа след осъществяване на корнер. Френският защитник се озова на вярното място в верния миг, с цел да може да довкара кълбото в мрежата в добавеното време на първата част. Секунди по-рано обаче при битката за високата топка Тило Керер явно играе с ръка в зоната на левия си бицепс. ВАР преразглежда случая и съдията Дейвид Куут удостоверява първичното си решение и голът е приет.

Какво споделя правилника, както е написан от IFAB (Международния ръб на футболните асоциации)?

Нарушение е, в случай че състезател:

Умишлено допира топката с ръка. Например: Ако ръката прави придвижване към топката; Докосва топката с ръка, когато крайникът прави тялото извънредно огромно. За подобен случай се смята, когато позицията на ръката не е разследване от придвижването на тялото на играча за характерната ситуация; Отбележи гол непосредствено с ръка даже това да е инцидентно, в това число от вратаря или незабавно откакто топката допре ръката по случайност;
По последната точка бе направена най-скорошната промяна, защото през сезон 2021/22 се вземаше поради и играта с ръка на хората, които доставят финалното подаване преди изстрела към вратата от голмайстора. Ако вземем това поради за гола на Зума против Борнемут, тогава можем да заключим, че регламентът е спазен, колкото и неуместно да звучи това.

Маркъс Рашфорд пък видя по-рано своето попадение против Евертън да бъде отменяно, откакто шпагатът на Джеймс Тарковски стана причина кълбото да се спре в зоната сред корема и дясната предмишница на британското крило. ВАР тогава взе решение, че тялото на Рашфорд е неестествено огромно от позицията на ръката му и анулира гола.

Marcus Rashford finds the back of the net but the goal in disallowed due to a handball ⛔️
— Football on BT Sport (@btsportfootball)

Габриел Магаляеш от Арсенал на собствен ред можеше да е благополучен в мача против Ливърпул, че очевидната му игра с ръка при единоборството с Диого Жота не бе отсъдена за дузпа. Бразилецът спря центрирането на своя противник с лявата си длан, само че съдиите решиха, че придвижването е изцяло естествено и обстановката е в другия завършек на терена без да включва отбелязването на гол.

Should Liverpool have been awarded a penalty for this?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР