Игралната индустрия е сектор в икономиката, който осигурява средства за

...
Игралната индустрия е сектор в икономиката, който осигурява средства за
Коментари Харесай

АИИБ: Игралната индустрия осигурява средства за множество социални дейности

Игралната промишленост е бранш в стопанската система, който обезпечава средства за голям брой обществени действия, посредством заплащаните от нея налози и такси, а също по този начин обезпечава благоприятни условия за развиване на спорта и културата в България. Това се споделя в мнение на социацията на игралната промишленост в България (АИИБ). То е във връзка на предложение на Министерски съвет за изменение и допълнение на законопроекта за държавния бюджет, което мина на първо четене в Народното събрание.

АИИБ е изразила изрично мнението си, при извършено разискване в Министерство на финансите през месец ноември тази година, че таксите по член 30, алинея 5 и 6 от Закона за хазарта не следва се трансформират, защото това няма да докара до стремежи от страната резултат, а точно събирането на повече средства в държавния бюджет, а ще провокира голям брой банкрути в сектора, които ще повлияят отрицателно на стопанската система се споделя в позицията.

" Нещо повече, повишените с 300% такси за поддържане на лиценз не подхождат на правилото за пропорция на размера на таксата по отношение на предлаганата административна услуга, а повишението на различния налог за уредниците на хазартни игри по ЗКПО с 60% е голословно и ще докара до отрицателни последствия за дребните и междинните уредници в сектора ", се акцентира в мнението.

Агенция БГНЕС разгласява неговия цялостен текст:

" По предложение по импортиран план вх. № 49-354-04-360 от 15.12.2023 година за изменение и допълнение на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година № 49-302-01-76, импортиран от Министерски съвет на 24.11.2023 година, признат на първо гласоподаване на 11.12.2023 година (по-долу Законопроекта), представяме на Вашето внимание следното мнение:

Игралната промишленост в България е бранш, който се развива в контролирана среда от повече от 25 години. Това е промишленост, която дава своя принос в икономическото развиване на страната, обезпечава голям брой работни места, вкарва задгранични вложения в стопанската система и води до софтуерно развиване на българските производители на игрално съоръжение и програмен продукт. В сектора работят над 500 високо софтуерни компании, които създават и доставят артикули за този бранш, в страната оперират 323 уредници на хазартни игри в игрални зали, 17 уредници на действия в казина, 84 разпространители и вносители на игрално съоръжение, 21 онлайн уредници на хазартни игри. Бизнесът обезпечава работа за над 80 000 души, а приходите в бюджета на страната са над 350 милиона лв. на година.

Игралната промишленост е бранш в стопанската система, който обезпечава средства за голям брой обществени действия, посредством заплащаните от нея налози и такси, а също по този начин обезпечава благоприятни условия за развиване на спорта и културата в България.

АИИБ е изразила изрично мнението си, при извършено разискване в Министерство на финансите през месец ноември тази година, че таксите по член 30, алинея 5 и 6 от Закона за хазарта не следва се трансформират, защото това няма да докара до стремежи от страната резултат, а точно събирането на повече средства в държавния бюджет, а ще провокира голям брой банкрути в сектора, които ще повлияят отрицателно на стопанската система.

Нещо повече, повишените с 300 % такси за поддържане на лиценз не подхождат на правилото за пропорция на размера на таксата по отношение на предлаганата административна услуга, а повишението на различния налог за уредниците на хазартни игри по ЗКПО с 60 % е голословно и ще докара до отрицателни последствия за дребните и междинните уредници в сектора.

Обръщаме особено внимание и желаеме да подчертаем, че прецизирането на периодите, залегнали в Законопроекта, в които лицензирани уредници на хазартни игри следва да доплатят новите такси, планувани в Законопроекта, а точно – подаване на декларация и заплащане на таксите до 28 февруари, също ще провокира отрицателен резултат от препоръчаните от Народното събрание нови такси в Закона за хазарта. Категорично възразяваме против по този начин оферти период за внасяне на таксите по член 30 от ЗХ.

Налагането на нови, оказващи съществено въздействие върху цялостен един бранш на стопанската система законодателни промени, посредством внасянето им в последния миг от народни представители е позволена само че не и добра процедура, тъй като използването и може да докара до непредвидим и неефикасен резултат, във щета на държавния бюджет. Законодателно решение, признато без публично разискване и оценка на въздействието му върху бизнеса, ще принуди доста уредници в бранша да прекратят активността си, заради опасност от банкрут или лишаване на лицензи, а по този метод плануваните средства в Държавния бюджет няма да постъпят.

Предлагаме, в случай че по този начин препоръчаните такси се одобряват от Народното събрание, да бъде прецизиран срокът за тяхното възнаграждение от уредници на хазартни игри, получили лицензи преди влизането в действие на промените в Закона за хазарта, като се даде опция за тяхното съразмерно разсрочване, съобразено със периода до приключването на съответния лиценз. По този метод ще се даде опция на уредниците да работят и да имат опция да заплащат, както постоянно до момента тъкмо и в период отговорностите си към страната. Това ще разреши на бранша да резервира високо софтуерни експерти, да продължи да се развива и да прави активността си с отговорно отношение към потребителите на игрални артикули и услуги.

С Уважение,

Ангел Ирибозов

Председател на УС ", се споделя в мнението, изпратено до медиите. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР