Игнат Ст. МинковБългария по свобода на медиите днес се е

...
Игнат Ст. МинковБългария по свобода на медиите днес се е
Коментари Харесай

Слугинажът

Игнат Ст. Минков

България по независимост на медиите през днешния ден се е сринала на 111-о място. Балонът, че плурализмът на частните медии е гаранция за тяхната независимост, се спука, с цел да изпусне зловонието на угодливост, взаимозависимост, слагачество, конюнктурност, поклонение пред властта и бягство от проблемите. В обществото ни се утвърди нездравият нравствен климат на безпътицата, примирението, безперспективността.

В тази конюнктура особена стойност и значение получават националните медии - БНР и Българска национална телевизия. Те по този начин се и назовават - " национални ", макар че тази им характерност не се вижда за сметка на определението " публични ", т.е. служещи на плуралистичното ни общество. А в обществото ни през днешния ден няма ясна национална позиция по значими проблеми. Преобладаващата част от публицистите в националните медии с подготвеност обслужват позициите на ръководещите и ги обгрижват - което по принцип опонира на функционалността на публицистиката в обществото.

Ще споделя мисли за отношението на публичните ни медии към ръководещите и към опозицията. В тях реверансът изрично е към ръководещите и към " дясното " политическо пространство, маркирано като " евроатлантическо ". За главната опозиционна лява мощ Българска социалистическа партия априори се насажда мнение, че не е задоволително " проевропейска ", непрекъснато се натрапват отзиви за нейни неточности и вини. По неин адрес даже се позволяват хули, обидни квалификации и дезинформация. Когато левицата слага значими публични проблеми, те се показват в резюме, а по-късно се търсят щедро противоположни десни отзиви да " заглушат " лявото. В студиата на БНР и Българска национална телевизия нормално диалозите с опозицията се водят по модела " да, само че... " и водещият отива към различен проблем, с който тя да бъде уязвена. А когато отговорът на госта още веднъж е логически и аргументиран, тематиката се сменя или диалогът се приключва. Само един образец. В " Още от деня " на Българска национална телевизия водещата Поли Златарева в диалог с млади представители на опозицията за " Апартаментгейт " непосредствено ги упрекна, че те не " виждали гредата в личните си очи "! Каква " греда " в очите на тези младежи, които в никакъв случай не са взели участие във властта, камо ли да са злоупотребявали с нея! Защо при утринно " четене " на вестниците по " Хоризонт " от общо над 200 страници материал за деня единственият откъс, който журналистката прочита, е оскърбителен текст за жилището на Елена Йончева от господин Христов (председател на СДС). Десетките й следствия - за морските пирати в Сомалия, от гражданската война в Сирия, за защитната ограда по българо-турската граница, злоупотребите на Делян Добрев и доближените му в Хасково, за министъра на културата Банов, за унищожени 250 дка аграрни земи в Пернишко и прочие, не се радват на сходна прокламация.

За сметка на това еврокомисарката ни госпожа Мария Габриел, в този момент към този момент и водеща евролистата на ГЕРБ, имаше безграничен достъп за безспирно ръсене на общи приказки и за това по какъв начин би трябвало да ратифицираме... Истанбулската спогодба. Мълчи се за това, че госпожа Габриел живя в апартамент от над 100 кв. м на Столичната община единствено против 600 лева наем. Коя от двете български дами - Йончева и Габриел, уважаеми публицисти, заслужава нашата поддръжка? Националните ни медии на процедура са толерантни към грешките и закононарушенията на ГЕРБ и държавното управление му.

За " Апартаментгейт " редица уеб сайтове изнесоха извънредно притеснителна информация, само че БНР и Българска национална телевизия не посмяха да влязат в " дълбоките води " на казуса. А обществото желае да знае какъв брой са лобистките закони, признати от ГЕРБ; правилно ли е, че министър Горанов е опростил 20 млн. лева налози на компанията, продала на Цветанов и Ко на ниска цена апартаменти; по какъв начин продажбата става за един ден; от кое място са средствата на участниците в договорката. Какви са обстоятелствата с парцелите на ръководителя на антикорупционната комисия и на заместника му - в случай че и те са извършители на законите, по какъв начин да чакаме от тях откриване на истината. Кой позволи подправена имотна декларация на брачната половинка на Порожанов, каква е същинската причина за неговата оставка - въпроси доста. Само в енергетиката дългът надвишава 5 милиарда лв.. А отговорностите на държавните и общинските лечебни заведения, които все се прикриват? И никаква реакция от националните ни медии - потресаващо безмълвие. Но още веднъж чуваме заклеймяващата " мантра ", че страната е неприятен собственик.

Кои са аргументите за това държание на националните ни медии? Страх, равнодушие, политическа угодливост към властващите, липса на героизъм, закърняло възприятие на отговорност за ориста на страната ни. Защото проблемите ни се задълбочават от ден на ден и повече, само че не се вижда това да безпокои нашите национално виновни публицисти.

Безпокои отношението на националните ни медии и към президента Румен Радев, който се утвърждава като умен, виновен и с перспективно мислене общественик. Ръководството на ГЕРБ още от първия ден търси всевъзможни вероятни средства да го дискредитира. Наместо отпор на това неприлично държание националните медии на процедура го подкрепят. В отрицателното си отношение към президента Българска национална телевизия стигна до такава степен, че отхвърли да излъчи директно конференцията, отчитаща двегодишната му активност!

Българска социалистическа партия към този момент година създава цялостна сложна идея за бъдещето на страната - " Визия за България ", обхващаща всички страни на националния ни живот. Тя беше препоръчана още през юли предходната година за всенародно разискване с присъединяване на най-широк кръг общественици и експерти, прегледана бе във всички структури и на конгреса на Българска социалистическа партия. Защо националните медии, толкоз услужливи и учтиви към ръководещите, по всякакъв начин заобикалят да срещнат българските жители с концепциите за бъдещето на страната, предлагани от опозицията? Що за журналистическо и гражданско държание е това?

Конюнктурата е превзела националните медии. Независимо че Конституционният съд отхвърли Истанбулската спогодба, ГЕРБ продължава мълчешком да постанова неприемливите й джендърски позиции. Модна тематика в духа на " джендъризма " е насилието, най-много над дами и деца. В този дух " Хоризонт " ни показа случай с побой от педагог над недисциплинирана ученичка от учебно заведение в Ловеч. Интервюта с шефа на учебното заведение, с представител на РИО, с психолози... Разбира се, възпитателят ще бъде осъден, даже уволнен, ученичката - преместена в друго учебно заведение. И нито дума за възпитателната работа! Правата на детето са непрекъсната и самоцелно натрапвана тематика, само че не се приказва за дълга и отговорността, за фамилията, за отговорността в обществото. Нито дума за извънредно притеснителните негативи на закона за образованието на ГЕРБ, изхвърлил възпитателната работа от българското учебно заведение. Дори думата " образование " в текстовете му липсва! Този закон е измежду най-лошите, одобрявани в годините на прехода - по-вреден даже от този, с който бе ликвидирано уедреното ни земеделие. България стремително се срутва към последните места по успеваемост на учениците ни в класациите на Европейски Съюз. Законът убива бъдещето на нацията ни, само че какво от това! Изглежда по-важно за нашите публицисти е в предаванията си да канят " експерти " от десетките фондации, Неправителствени организации, " научни институти ", финансирани от " Америка за България ", Сорос и прочие, само че постоянно - десни и свързани с неолиберализма. Докога?

България още веднъж е пред избори! И за следващ път има заплаха те да бъдат фалшифицирани. Защото ГЕРБ, макар неистовата опозиция на опозицията, още веднъж отхвърли да се актуализират описите на гласоподавателите, да се слагат камери в изборните секции, да се вкара машинно гласоподаване, да се апелират на по-висша инстанция фалшификациите на изборните протоколи с 2/3 от членовете на изборните комисии. Нито един път не чухме публицисти от БНР и Българска национална телевизия да попитат (не дай си боже да упрекнат!) ръководещите за какво отхвърлят да създадат всичко това.

Ще си разреша да попитам, уважаеми публицисти от националните медии, какво би трябвало ние, жителите на България, да създадем, с цел да защитим демократичните си права на справедлива осведоменост? Хората са обезверени и обезверени - и от забатаченото опазване на здравето, от разрушените пътища, от галопиращите нагоре цени (дори купуваният всеки ден самун към този момент нарастна с 25-50%), от все по-драстично разтварящата се ножица сред приходите на милионите небогати (40% от популацията ни е под " санитарния " най-малко за живот) и тясната каста свръхбогаташи. Явно това не ви тормози, щом и на Първи май без капка позор не проронихте и дума за човешкия труд и скрихте от новините по радиото най-голямата обществено-политическа демонстрация на деня - протестният митинг-шествие с близо 20 000 участници, проведен от Българска социалистическа партия. А каканижехте през целия ден измислени вести за несъществуващо шествие, проведено от " Подкрепа " от пл. " Св. Неделя ". На 9 май - Деня на успеха и на Европа, наместо респект към 30 000-те български воини, починали в Отечествената война, радиото ни занимава с отречените в България гей бракове - какъв позор - те ли са признакът на Европа!

Страната ни е в извънредно тежко положение, държи последните места съвсем във всички ранглисти на Европейски Съюз, надвесена е над бездна, в която може да се срине всеки момент, в случай че не спрем разпада, омразата, извънредно острото противопоставяне; в случай че продължаваме да поносим да ни ръководят неуките, неподготвените, сервилните, нападателните, арогантните, циниците; в случай че продължаваме да се примиряваме; в случай че не подкрепим търсещите, борещите се за нужната и допустима смяна!

В израз на почитание към вас, публицистите като преден отряд на българското общество, написах тези редове.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР