Идва ли руски газ в България през турската компания “Боташ

...
Идва ли руски газ в България през турската компания “Боташ
Коментари Харесай

Бориславова срещу Бозаджиева: Идва ли руски газ в България през турската компания Боташ?

Идва ли съветски газ в България през турската компания “Боташ ” - въпросът въвлече в спор Лена Бориславова от “Продължаваме смяната ” и пиар специалистът Бояна Бозаджиева, която съветваше Росен Христов - енергиен министър в последното служебно държавно управление.

Ако не съществуваше рискът от следващи безрезултатни избори и Румен Радев да продължи да ръководи страната, като я отдалечава и излага в Европа, като подписва скрито контракти с “Боташ ” за съветски газ, може би нямаше да се стигне до тежкото решение да би трябвало да сглобяваме постоянен кабинет с най-големия ни конкурент. Това написа Бориславова в събота във фейсбук. 

В понеделник Бозаджиева отговори пък в обществената мрежа с коментар, че в случай че позицията на Лена Бориславова за съветски газ през “Боташ ” е позицията и на държавното управление, то следвали най-малко един интернационален скандал и няколко разумни въпроса и дейности. Пиарката разяснява, че към 157 пъти беше обяснено, че “Боташ ” ни дават инфраструктура, по която да си докараме газа, а какъв ще е той - зависи какво купува България. Иначе казано - плащаш си винетка, а ти решаваш дали ще караш мерцедес, или москвич.

Бозаджиева пита още за какво, в случай че “Боташ ” ни продава съветски газ, държавното управление не приключва съглашението. И добавя, че предходната година по време на ръководството на Политическа партия същата тази “Боташ ” ни дава газ. Въпросът е какъв е бил - съветски или...?, написа още тя. Бозаджиева прибавя: Ако Радев скрито договаря с “Боташ ”, разбирайте Ердоган, то значи, че в “сглобката ” е и турският президент. Колко му е да оклепаме съседите, че вземат участие в секрети сделки за облагодетелстване на съветската страна.

Всъщност съглашението с “Боташ ” не включва доставки, а прилагане от “Булгартрансгаз ” на терминали за полутечен газ и преноса му през турската мрежа. За използването на този потенциал България заплаща 3,8 милиарда евро до края на 2035 година Турската компания също е запазила потенциал в нашата мрежа против 135 млн. евро. Според търговци на газ обаче това съглашение дава опция на “Боташ ” за доставка на съветски газ в Европа и заобикаля европейското условие да има съглашение за междусистемна съгласуваност на българската и турската мрежа. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР