Идеята за свободното придвижване на човечеството в Космоса не е

...
Идеята за свободното придвижване на човечеството в Космоса не е
Коментари Харесай

Varda, космическата фабрика за лекарства на българина Делян Аспарухов

Идеята за свободното напредване на човечеството в Космоса не е нова, само че наподобява става все по-реалистична с всеки минал ден. И до момента в който Илън Мъск създава кораби, които да разрешат колонизацията на Марс, учредена от българин компания прави различен галактически бизнес - заводи за произвеждане на медикаменти в орбитата на Земята. Основателят на калифорнийския стартъп Varda Space Industries Делян Аспарухов, залага, че идната галактическа промишленост, оттатък телекомуникациите и наблюдението на Земята, ще бъде производството.Индустрията, наподобява, вижда капацитета на галактическото произвеждане - по-малко от две години след основаването на Varda тя към този момент работи с двайсетте най-големи биофармацевтични производители, има контракт за 60 млн. $ с военновъздушните сили на Съединени американски щати, набрала е 54 млн. $ външно финансиране и чака доходи от над 10 млн. за финансовата 2023 година

Идеята за свободното напредване на човечеството в Космоса не е нова, само че наподобява става все по-реалистична с всеки минал ден. И до момента в който Илън Мъск създава кораби, които да разрешат колонизацията на Марс, учредена от българин компания прави различен галактически бизнес - заводи за произвеждане на медикаменти в орбитата на Земята. Основателят на калифорнийския стартъп Varda Space Industries Делян Аспарухов, залага, че идната галактическа промишленост, оттатък телекомуникациите и наблюдението на Земята, ще бъде производството.

Индустрията, наподобява, вижда капацитета на галактическото произвеждане - по-малко от две години след основаването на Varda тя към този момент работи с двайсетте най-големи биофармацевтични производители, има контракт за 60 млн. $ с военновъздушните сили на Съединени американски щати, набрала е 54 млн. $ външно финансиране и чака доходи от над 10 млн. за финансовата 2023 година

През юни компанията започва първата си тестова задача на борда на ракета на SpaceX с капсула от 90 кг, предопределена да прави проучвания на медикаменти в микрогравитацията. През юли Varda рапортува, че пробата върви сполучливо, въпреки и да има закъснение в прибирането на назад (процесът би трябвало да лишава жестоко 45 дни). Ако готовите артикули сполучливо пристигнатдо щата Юта, Varda се надява да разшири бизнеса си бързо, изпращайки постоянни полети на спътници в орбита, цялостни с опити на фармацевтични компании.

" Ако потвърдим капацитета на производството, ще имаме опрощение да изпратим не просто няколко държавно спонсорирани астронавти в космоса, а да изградим промишлен парк от над 1000 души в орбита с течение на времето, " споделя за проектите на компанията Аспарухов. А процесът, който сега продължава над месец, прибавя той, " ще лишава по-малко от седмица от стартирането до връщането на Земята след производството. "
Реклама Как основаваш галактическа компания?
" Първоначално научих за галактическото произвеждане, до момента в който бях в гимназията през 2011 година ", споделя за концепцията Аспарухов. " В последна сметка изчаках подобаващото време и място, с цел да преследвам концепцията. Разходите за изстрелване в космоса паднаха доста поради появяването на ракетите за многократна приложимост на SpaceX, с което най-сетне направиха бизнеса модела вероятен чисто финансово. " Аспарухов намира подобаващ сътрудник за плана - Уил Бруей, сегашен CEO на Varda, който преди този момент прекарва повече от пет години в SpaceX (Varda по-късно става клиент на компанията на Илън Мъск и заплаща, с цел да употребява ракетите й при всяко изпращане на материали в космоса).
Делян Аспарухов е шеф на Founders Fund и съосновател и президент на Varda Space Industries, която построява първите в света галактически заводи. Роден е в София през 1993 година преди родителите му да се реалокират в Пасадена, Калифорния. Като възпитаник прекарва летата си в България, където тренира с българските национални тимове по математика и информатика. Учи компютърни науки в МIT, само че в последна сметка взема решение да напусне колежа, с цел да сътвори първата си компания. Оттогава е в Силициевата котловина. Най-новият му план е Varda Space Industries.
Двамата включват Varda Space Industries във Founders Fund, където Аспарухов е капиталов сътрудник. В традицията на учредените от Founders Fund галактически и отбранителни компании, името Varda идва от страниците на " Властелинът на пръстените " на Толкин. Кръщават я на Варда, кралицата на Валар, която е направила звездите.
Founders Fund е основан в Сан Франциско фонд за рисков капитал, основан през 2005 година. Към 2022 година има почти 11 милиарда $ в активи. Той е първият институционален вложител в SpaceX и Palantir Technologies и ранен вложител във Фейсбук. Инвестира в компании във всички браншове, стадии на развиване и местоположения. Досегашни вложения на фонда включват Airbnb, DeepMind, Lyft, Фейсбук, Flexport, Spotify, Stripe, Wish, Neuralink, Nubank и Twilio. Реклама
През декември 2020 година Varda набира външно финансиране в сийд рунд от 9 млн. $, управителен взаимно от Founders Fund и Lux Capital. Оттам нещата се задвижват, и година по-късно компанията сполучливо притегля 42 млн. $ в рунд от серия А, а напълно неотдавна подписа две съглашения с НАСА, които дават на компанията достъп до технологии за наново нахлуване в атмосферата. Varda ще може и да закупи материал за топлинен щит, който Аспарухов означи, " е патентован материал, който е мъчно да се получи от НАСА поради ограничавания инвентар ". В допълнение към закупуването на материали най-малко за първите две задачи на Varda, съглашението също по този начин дава на компанията ноу-хау да прави сама топлинните щитове.
Как работи
Системата на Varda употребява транспортно средство от три елементи: галактически транспортен съд, индустриален модул и предпазена с топлинен щит капсула за наново нахлуване в атмосферата и кацане. Първата версия на капсулата за наново влизане тежи 90 кг и съставлява най-малък жизнерадостен артикул, с цел да потвърди, че системата работи, като ще върне няколко кг създаден материал. Varda не посочва съответни медикаменти, които ще се създават, само че Аспарухов споделя, че става въпрос за медикаменти с дребни молекули.
Varda изстреля първия си галактически транспортен съд с тегло 300 кг на ракета на Space X през юни Източник: YouTube
Първата версия на капсулата ще извърши първите четири задачи на Varda и ще върне до 10 до 15 кг създаден материал на полет. Компанията цели да премине към втора версия на транспортното средство до края на 2025 година, която да усили потенциала на произвеждане и количеството върнат материал да е към 100 кг на партида, която сега коства 1.8 млн. $ за осъществяване, само че Аспарухов твърди, че разходът непрестанно понижава. Добавя, че досега Varda е похарчила към 40 млн. $ за развойна активност, както и че компанията разполага с задоволително пари, с цел да финансира най-малко първите си четири задачи, даже и те да се провалят.

Настоящата централа на Varda дава на компанията индустриалните благоприятни условия да организира сред " шест до осем полета годишно ", споделя Аспарухов. Голяма част от работата по експериментирането с лекарства на компанията, може да се прави на място. Преди изстрелването материалите, които се изпращат в космоса, минават през серия от наземни проби. " Провеждаме ги през проби за трептения, термични проби, проби за удар, проби за вакуум ", описват от компанията. " По-голямата част от работата, която компанията е положила главно през последните осем месеца, е вземането на тези съставни елементи, препроектирането им, укрепването им и по-късно прекосяването през цялостен набор от проби, с цел да се увери, че могат да оцелеят както при изстрелването на транспортното средство, по този начин и при наново нахлуване в атмосферата. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР