Идеята за създаването и съществуването на Сребърния фонд не се

...
Идеята за създаването и съществуването на Сребърния фонд не се
Коментари Харесай

Лидия Шулева: В Сребърния фонд трябваше да има 10-15 млрд. лева, а са само 2

Идеята за основаването и съществуването на Сребърния фонд не се осъществя. Сега той продължава да съществува под една хипотетична форма, изрече мнение пред БНР някогашният министър на стопанската система и един от основателите на Фонда Лидия Шулева.

Когато се създаваше Сребърният фонд, той в действителност имаше за цел за порядъка от 10-15 години да събере пари, които фактически биха могли да подсигуряват устойчивостта на пенсионната система. За страдание, нищо сходно не се случи. В момента парите са съвсем толкоз, с колкото и Фондът беше основан, има някакви минимални допълнения най към този момент от настоящи заплащания по концесии. Парите в Сребърния фонд са в порядъка на над 2 милиарда Нашите предвиждания, когато го създадохме, бяха по това време той към този момент да бъде най-малко 10-15 милиарда, изясни тя.

По думите ѝ парите, които сега са в Сребърния фонд, няма да стигнат даже за покриване на едногодишния недостиг в пенсионния фонд: "Дефицитът там е към 50%, а заплащанията са над 7 милиарда годишно. Тези пари няма да покрият даже недостига за една година, камо ли да подсигуряват резистентност на пенсионната система ".

Първата причина за това е, че парите от приватизация е трябвало да влязат във Фонда, както и средствата от остатък в бюджета, което не се е случило, уточни Шулева. По думите ѝ втората причина е, че Фондът е станал част от фискалния запас.

Държавният бюджет сега има потенциал да покрива недостига в пенсионния фонд, уточни още някогашният стопански министър и добави: "Докато държавните бюджети могат да покриват дефицитите в пенсионната система, те във всички случаи ще порастват поради демографската рецесия, кой знае каква нужда от тези пари няма да има ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР