Идеята за превръщане на Балканите и Черноморския регион в зона

...
Идеята за превръщане на Балканите и Черноморския регион в зона
Коментари Харесай

СИНПИ: В интерес на България е Балканите да станат транспортен, логистичен и енергиен хъб

Идеята за преобразяване на Балканите и Черноморския район в зона на мира би трябвало да бъде неизменима и близкостояща до нас цел и задача, най-много от позиция на опциите да се развиват икономическите, културните и други взаимовръзки. Идеята за мира е основополагаща. Това сподели ръководителят на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания (СИНПИ) Калоян Паргов по време на форума „ Съвременният свят и мястото на България в него “, който се организира в Народното събрание.

Като представители на СИНПИ в него взеха присъединяване Даниела Везиева, която бе и модератор на полемиката, Чавдар Минчев, Валери Белчев, Мирослав Дамянов, Пламен Милев, Дончо Атанасов, Валентин Николов, доцент Николай Цонков и Димитър Пенков.

Сред участниците в събитието бяха заместник-председателят на УС на КРИБ Николай Вълканов, ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев, ръководителят на УС на БСК Добрин Митрев, основният икономист на КНСБ Любослав Костов и банкерът Левон Хампарцумян.

„ Стратегическите ползи на България се простират в рамките на Европа, Балканите, Черно море и Източното Средиземноморие. Необходимо е стратегическо балканско партньорство с Гърция, Турция, Албания, Сърбия, Румъния, Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и преобразяване на Балканите в транспортен, логистичен и енергиен хъб “, посочи членът на УС на СИНПИ Чавдар Минчев, който е и изпълнителен шеф на Националната асоциация за интернационалните връзки (НАМО).

Той сложи въпроса дали българската страна може да бъде върховен индивид на интернационалните връзки и да пази достолепието и ползите на своите жители и бизнес. „ Това допуска формулирането на съществени български ползи и въплъщаването им в политики, които България да следва, без значение кой ръководи страната “, съобщи Минчев.

„ Атомната сила има бъдеще и това бъдеще е обвързвано на първо място с гарантирането на непрекъснатост на електроснабдяването “, безапелационен бе Мирослав Дамянов, който е някогашен заместник-министър на енергетиката. Той уточни, че силата, създадена от атомните централи, е базова и е приета за чиста сила.

По думите му това, което крепи българската енергетика все още, е напълно в несъгласие на Зелената договорка и това е производството на електрическа енергия от ТЕЦ-ове. „ Трябва да поставим оптимални старания за опазване на производството от термичните централи до привършване на техния запас. Това подсигурява самостоятелност и работни места “, уверен е Дамянов.

„ През последните две години бюджетът и Министерството на финансите станаха пленник на политиката. С непрекъснатите актуализации на бюджета се стига до деградирала макрорамка, дългова серпантина и голям недостиг “, сподели по време на полемиката Валери Белчев, който е някогашен министър на финансите.

Според него единственото решение е възстановяване на приходната част на бюджета и изясни от кое място могат да дойдат тези запаси. Той смята, че би трябвало да бъде въведен механизъм за по-справедливо систематизиране на свръхпечалбите на енергийните компании. „ Въвеждането на напредничав налог върху тези свръхпечалби би било обективна методика, като това ще даде опция и на производителите да печелят “, сподели в умозаключение Белчев.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР