Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие е

...
Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие е
Коментари Харесай

Дмитрий Полянски: Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие е контрапродуктивна и погрешна

Идеята за неотложен и категоричен отвод от нуклеарно оръжие е контрапродуктивна и неправилна в сегашните условия. Това съобщи първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски, представен от ТАСС.

Той направи изказването по време на открит спор в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на тематика " Ядрено разоръжаване и неразпространение на нуклеарни оръжия ".

" Няма директен път към " нуклеарната нула ". Тази цел не може да бъде реализирана нито посредством мигновено запрещение на нуклеарните оръжия, нито посредством опити за установяване на времева рамка за премахването им. Как може да се планува по кое време човечеството ще бъде готово вечно да изостави военните способи за разрешаване на несъгласията?Отговорът на този въпрос никой не знае.Следователно концепцията за неотложен категоричен отвод от нуклеарни оръжия, заложена в Договора за възбрана на нуклеарните оръжия, е контрапродуктивна, неправилна и в сегашните условия всъщност не е нищо повече от популизъм. Такъв метод, който не регистрира действителностите на стратегическата непоклатимост и ползите на сигурността на нуклеарните страни, води до възходящи несъгласия сред страните и подкопава престижа на Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия ", сподели той.

Руският посланик също по този начин обърна внимание на " цяла поредност от неуместни клевети и обвинявания против Русия, в това число в подтекста на украинската история ", които бяха изказани по време на открития спор. " Ръководството на страната ни неведнъж е подчертавало техния цялостен неуспех ", съобщи заместник-постоянният представител на Руската федерация в международната организация.са

Както означи Полянски, Русия непроменяемо споделя благородната цел за създаване на свят без нуклеарни оръжия. Но колкото и да им се желае някой ден да се събудим в свят, в който няма спорове и стратегически опасности, притежаването на нуклеарни оръжия на този стадий е значим фактор за поддържане на стратегическия баланс ", изясни дипломатът.

" Необходимо е да се разбере, че разрушаването на този баланс ще потопи света в хаоса на безкрайни войни и опити за определяне на надмощие със мощ ", заключи той.

Припомняме, че Съединените щати и Япония предложиха в понеделник резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в която се акцентира, че нациите би трябвало да съблюдават контракт, който не разрешава слагането на нуклеарни оръжия в космоса - известие, което наподобява беше ориентирано към Русия.

Вашингтон има вяра, че Москва създава основано в космоса антисателитно нуклеарно оръжие, чиято експлозия може да аргументи безпорядък, като наруши всичко - от военните връзки до основаните на телефона услуги за транспорт, сподели източник, осведомен с въпроса.

Русия, страна по Договора за космоса от 1967 година, който не разрешава слагането " в орбита към земята на всевъзможни обекти, носещи нуклеарни оръжия или други типове оръжия за всеобщо заличаване ", по-рано съобщи, че се опълчва на разполагането на нуклеарни оръжия в космоса.

Руският министър на защитата също отхвърли да създава такова оръжие. Разполагането на нуклеарно оръжие в орбита е неразрешено от договора; създаването на подобен обаче не е неразрешено.

В своята резолюция, забелязана от Ройтерс, Съединените щати, единствената нация, която употребява нуклеарно оръжие във война, и Япония, единствената нация, нападната с такова, приканиха страните, обвързани от контракта, да не разполагат такива оръжия в космоса и също да не създават тях.

Доклади за допустимо съветско развиване се появиха, откакто републикански народен представител на 14 февруари издаде загадъчно изказване, предупреждаващо за " сериозна опасност за националната сигурност ".

Най-ясният обществен знак, че Вашингтон счита, че Москва работи върху такова оръжие, беше коментарът на представител на Белия дом от 15 февруари, че писмото на законодателя е обвързвано с галактическо основано антисателитно оръжие, което Русия създава, само че не е разположила, и което би нарушило Договорът за космоса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР