Идеята за изграждане на АЕЦ „Белене” като регионален проект не

...
Идеята за изграждане на АЕЦ „Белене” като регионален проект не
Коментари Харесай

Славчо Нейков: Дебатът за АЕЦ Белене се пренесе на държавно ниво и това е положително


Идеята за създаване на АЕЦ „ Белене” като районен план не е нова, а най-малко от десетина години. В момента обаче се открояват два нови момента. Единият – разширение на броя на страните, които да обсъдят. Вторият миг – търсенето на европейско финансиране. Това съобщи за БГНЕС Славчо Нейков, ръководител на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт.

„ Много съм удовлетворен, че по време на интернационалните си изяви министър председателят подчертава върху тези моменти. Разбира се, ние не би трябвало да бъдем идеалисти, надали могат да бъдат обезпечени всички средства от европейското финансиране, националното присъединяване ще е доста важно”, счита специалистът. Същевременно той предизвестява, че по тематиката за финансирането не би трябвало да се спекулира.

Според Нейков, когато се разгласи цена от 10-11 милиарда евро, доста хора си мислят, че тези пари би трябвало да са налични „ в торбата”, с цел да стартира градежът, което не е правилно. „ Една такава сума е релативно елементарно обезпечима, стига несъмнено да има задоволително стопански разбори, които обосновават нуждата от плана. Мисля, че такива отчети към този момент има”, сподели той.

Славчо Нейков очерта и различен позитивен аспект - полемиката се е пренесла от неправителствения бранш на равнище държавни институции.

Експертът съобщи, че чака с неспокойствие решението на Министерството на енергетиката, което до 30 юни ще излезе с решение за бъдещето на втората атомна.

България се нуждае от незабавна актуализация на енергийната тактика. В нея би трябвало ясно да бъде маркирано, че България би трябвало да търси гаранция за енергийната сигурност, както във връзка с снабдяването, по този начин и във връзка с потреблението. В това отношение, изключително болна е тематиката за новите мощности. С оглед на новите условия за запазване на климата, България ще би трябвало да ревизира съществуващото законодателство, с цел да отговори на международните стандарти, акцентира специалистът.

„ Държавата би трябвало най-сетне да спре да мисли на парче за бранша, а да има ясна визия за по-дългосрочен интервал. Безспорно нуклеарната енергетика има своето място”, заключи ръководителят на УС на Института за енергиен мениджмънт.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР