Идеята за град без коли все още ни изглежда нереалистична

...
Идеята за град без коли все още ни изглежда нереалистична
Коментари Харесай

10-минутният град без коли в Южна Корея

Идеята за град без коли към момента ни наподобява нереалистична и неприложима, изключително на родна земя. Но от ден на ден стават плановете в международен мащаб, които потвърждават, че това е изцяло допустимо - и е една прелестна вероятност за бъдещето.

Разбира се, сходна идея се развива в новоповяващи се жилищни региони, които са надалеч от мащабите на мегаполисите, а инфраструктурата се основава по този начин, че да предлага различни други възможности на напредване.

Като новият " интелигентен град ", който би трябвало да изникне в рамките на столицата на Южна Корея Сеул. Засега той носи името Project H1, само че бързо стана известен и като " 10-минутния град " - тъй като всичко в него е на не повече от 10 минути пешком.

Проектът е дело на Hyundai Development Company и холандското архитектурно бюро Unstudio. За имот ще се употребява зарязан промишлен обект, който ще премине през цялостно видоизменение.

Новият град ще е ситуиран на 504 хиляди кв.м. и ще съставлява умалена версия на мегаполис с всичко належащо на жителите му, събрано на много по-малка повърхност. Освен  " просторни улици и природа на прага ", в плана виждаме офис и жилищни здания, паркове, хотел, кино, библиотека, писта за тичане, стени за катерене, плувни басейни и места за здравни услуги.

Разбира се, не може един съвременен град да бъде без мол, а в този ще се обитава и детска градина. Помислено е и за места за разнообразни културни и обществени събития, които да сплотяват локалните.

По проект жилищните сгради ще са общо осем на брой. Техните долни равнища са предопределени за търговски, просветителни и културни действия. Бъдещите поданици ще се настаняват в " гъвкави и компактни " жилища с друга повърхност и цена.

Общото сред тях ще са балконите, както и особено обособените места за развъждане на цветя, билки и други култури, с които се предизвиква връзката сред съседите и се противодейства на самотата, от която страдат доста от модерните хора. За задачата са обособени и споделени покривни пространства, както и такива на всеки етаж, предава Daily Mail.

Town Plaza ще е главната офис постройка, отличаваща се с " небесен балкон ". А офис пространствата ще съчетават дизайнерските характерности на " къща, хотел и офис " - с цел да се усеща всички по-уютно и с цел да се понижи стресът на работното място. 

Комплексът ще има директна и бърза връзка със Сеул посредством метро, а в границите му жителите се предизвикват да вървят пешком или да карат колело. Все отново са планувани подземни паркинги, където да оставят колите си, когато не им се постанова да пътуват с тях до някъде по-далеч.

В плана за модерния град е силно застъпена и идеята за резистентен метод на живот. Затова и попада система за предпазване и филтриране на дъждовната вода, а отпадъците от региона ще се употребяват за създаване на компост за градските ферми.

Project H1 към момента минава през другите стадии на обмисляне и засега няма ориентирана съответна дата нито за стартиране на строителните дейности, нито за прерязване на лентата му. Но е явно, че той ще стане поредният подобен град от зараждащата се вълна и занапред ще виждаме други сходни в разнообразни точки на света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР