Идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите

...
Идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите
Коментари Харесай

Николай Денков: Все още не е ясно кога големите ученици ще се върнат в клас

Идеята държавните и общинските учебни заведения да заплащат тестванията на огромните възпитаници отпада. Към момента обаче не може да се каже съответна дата, на която огромните възпитаници ще се върнат в клас. Всичко зависи от това по кое време ще бъдат доставени безплатните проби.

Това съобщи служебният министър на образованието и науката Николай Денков в рубриката „ Властта приказва! Открито “. В нея министърът дава отговор на въпроси на жители и медии.

Пристигнат ли тестванията, министерството на образованието ще ги разпредели по учебните заведения за 24 часа, а родителите ще бъдат известени 2 дни преди децата им да се върнат в клас.

За да се облекчи казусът с доставките, се разисква и вид учениците от гимназията да употребяват различен вид тест, при който сами си взимат проба от носа.

В момента са поръчани близо 3 милиона щадящи проби, от тях са пристигнали 851 000. Тестването на дребните възпитаници е подсигурено до коледната почивка, добави Николай Денков.

Дали ще бъдат обезпечени средства за гратис всеобщо тестване за идната година зависи от разпределението на парите в Бюджет 2022.

Има закъснение на разпределянето на спомагателните 15 милиона лв. за учебните заведения, които служебният кабинет гласоподава. Парите са предопределени за спомагателни разноски, наложени от пандемията, както и за обезпечаване на гратис тестване на учебния личен състав. До няколко дни средствата ще бъдат преведени към общините, а оттова и към учебните заведения - посочи Денков.



Тестването на учениците ще бъде прекъснато, когато заболеваемостта в региона, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000.

Министър Денков посочи, че все още всеобщото тестване демонстрира доста малко болни поради обстоятелството, че децата са прекарали предходните седмици у дома.

По думите му скока на заболеваемостта измежду учениците в първия месец от образователната година е потвърдило, че в случай че не се ползва всеобщото тестване, ще се върнем на същата обстановка и ще създадем предпоставки за епидемиологичен гърмеж.

Отчитането на тестванията би трябвало да стане от 15 от 30 минути след взимането на първата проба и това не разрешава тестването да става у дома, добави просветителния министър.

Той подсети, че паралелките няма да бъдат карантинирани при позитивен резултат от бързите проби в клас. Карантина ще се постанова единствено, в случай че този резултат бъде доказан в лаборатория от ПСР или антигенен тест.

Към момента няма индикации за епидемиологични талази в в детските градини, посочи Денков. Според данните, с които той разполага, в първия месец на образователната година в учебните заведения заболеваемостта се е повишила към 5 пъти, до момента в който в детските градини разпространяването е останало ниско.

Министърът на образованието Николай Денков благодари на всички, които вземат участие в всеобщото тестване и посочи, че това е единственият метод, при който не се постанова учениците да учат от у дома при утежняване на епидемиологичната конюнктура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР