Идеята, че аз съм бил в състояние да окажа натиск,

...
Идеята, че аз съм бил в състояние да окажа натиск,
Коментари Харесай

Христо Иванов: Наблюдаваме Гьобелсова саморазправа с всички неудобни на главния прокурор чрез лъжи

Идеята, че аз съм бил в положение да окажа напън, вследствие на който Цацаров и неговото болшинство във Висш съдебен съвет да одобри каквото и да било, е безспорна подигравка. Това, което следим, е една Гьобелсова разпра с всички неуместни на основния прокурор посредством безусловно умишлени неистини.
Това сподели за БНР Христо Иванов - съпредседател на „ Демократична България “ и някогашен министър на правораздаването в коментар за пробивите в системата за инцидентно систематизиране на делата.

" Аз не съм упорствал за тази система по безусловно никакъв метод. Това са безспорни неистини. В поддръжка на изказванието, че аз съм упорствал няма нито един факт. ", сподели още Иванов.

„ Тази система е призната на съвещание на Висш съдебен съвет на 7 май 2015 година, единомислещо. И не просто единомислещо, а с присъединяване на Сотир Цацаров. Тоест, господин Цацаров е дал своя вот „ за “ тази система. Разбирам за какво на сегашния Висш съдебен съвет му е елементарно да си показа, че един министър на правораздаването може да ги накара да вземат едно или друго решение, само че всеки, който е живял 2015-а година може да си спомни какви бяха връзките сред мен, болшинството на Висш съдебен съвет и Цацаров ", посочи още той.

Според Иванов, сегашния основен прокурор Иван Гешев цитира имена, само че не и обстоятелства. Той добави, че не се е интересувал каква ще е новата система и не е препоръчвал експерти за създаването ѝ. Старата система обаче потвърдено е била " пробита ", поради което подмяната ѝ с " непрекъснато и изцяло решение " била наложителна.

" В името на това непрекъснато и изцяло решение, ние бяхме или 3,6 милиона лв. на Висш съдебен съвет да построи цялостна електронна деловодна система на съдилищата, в границите на която да има и трайно решение, несъмнено, за инцидентното систематизиране на делата. Това трябваше да стане до 2017 година. Имаше пари, ясно е, че това беше обвързване на Висш съдебен съвет. Имахме пътна карта с безусловно съответни параметри, в които трябваше да влязат. Големият въпрос е за какво това не е станало. Сегашната система беше внедрена като краткотрайно решение, което трябваше да трае три до шест месеца. Нали разбирате, че това въобще не беше значима тематика за мен. Важната тематика, за мен, беше Висш съдебен съвет да получи всички условия да вкара цялостна електронна система и да преминем към електронно правосъдие. Ако го бяхме създали това, в този момент правосъдната система нямаше да е спряла ".

Иванов прикани за обявяване на контракта с компанията и сподели, че това не се прави, тъй като ще стане ясно, че този контракт не е с Министерството на правораздаването, а с Висш съдебен съвет и " трайно поддържа и други системи на правосъдната власт ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР