Идея: Получаваме призовки за съда по имейла, пращат ни SMS,

...
Идея: Получаваме призовки за съда по имейла, пращат ни SMS,
Коментари Харесай

Идея: Получаваме призовки за съда по имейла, пращат ни SMS, ако сме страна по дело

Идея: Получаваме призовки за съда по имейла, пращат ни SMS, в случай че сме страна по дело Увеличение от близо 40%  на правосъдните такси по административни каузи плануват промени в Административнопроцесуалния кодекс, импортирани от ГЕРБ. Промените бяха признати на първо четене в парламентарната комисия по стопанска система и туризъм. Предложенията на ръководещите плануват още въвеждане на електронно правораздаване и института за безмълвно единодушие.

Борисов: До понеделник да е ясно от кои излишно изисквани документи ще се откажат ведомства

Управляващите са на мнение, че препоръчаните текстове са стъпка за сполучлива правосъдна промяна. Според плана таксата за жители, еднолични търговци и държавни органи е 90 лева и 450 лева за организации. Когато има юридически интерес таксата ще е 1%, само че не повече от 3400 лева, а при веществен интерес над 10 млн. лева - 9000 лева

Администрацията няма да желае показване на 12 удостоверения на хартия от септември

И ГЕРБ, и от Българска социалистическа партия обаче са склонни да занижат размера на по този начин препоръчаните такси сред първо и второ четене на законопроекта. Аргументите на ръководещите за по-високите такси – постоянно се злоупотребява с правото на тъжба и актуалните такси са доста ниски. Анна Александрова от ГЕРБ уточни и други аргументи да се внасят измененията.
 Анна Александрова БГНЕС
" Голяма част от административните актове се апелират. Поради това бързото произвеждане пред административните органи се обезсмисля при постепенно правосъдие. А това утежнява ръководството на страната ", уточни тя.

Без анонимни сигнали за корупция, планува новият закон

Предложенията на ГЕРБ включват и електронното обявяване. Всички жители, които са страна по административни каузи, ще би трябвало да дават имейл и телефонен номер, на който да получават SMS. В новите текстове е записано, че и призовките към този момент ще може да се изпращат по електронната поща. С цел да се понижи административната тежест се вкарва и правилото на безмълвното единодушие при мнения на държавната администрация. Идея, против която възрази Петър Кънев от Българска социалистическа партия.
 Петър Кънев БГНЕС
" Много красиво звучи, необикновено, само че е нож с две остриета, и в случай че не бъдат написани правилно нещата, може да бъде страховит мотив за корупция ", разяснява той. Промените ще бъдат прегледани на следващия ден в пленарна зала.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР