Иде време разделно за шофьорите, напролет и наесен се минава

...
Иде време разделно за шофьорите, напролет и наесен се минава
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаем за гумите: смяна, DOT, съхранение, гаранция…

Иде време разделно за водачите, през пролетта и наесен се минава през наложителното очакване на ред за промяна на гумите, обвързвано и със съответния разход. Изглежда ни като сполучлив миг да беседваме със експерт по тематиката „ гуми “, с цел да разберем от него всичко най-важно от потребителска позиция, обвързвано със промяната, съхранението, етикетирането, „ негово преосвещенство DOT-ът ”, гумите за електрически автомобили, поддръжката и така нататък

За задачата посетихме сервиз на Margel, където разговаряхме с Борислав Враджалиев, ръководител на Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизаторите на гуми в България. Започваме диалога ни с най-логичния въпрос, за момента за промяна на зимни с летни гуми.

„ Отговорът за най-удачния миг за промяна на гумите е обвързван с метеорологичната конюнктура “.

В публичното схващане са залегнали доста стандарти, в това число и за гумите. Ето един мит, който би трябвало да бъде развенчан веднъж и вечно: Нe са значими гумите, а задкормилното устройство!



„ Разбира се, задкормилното устройство е доста значимо. Но гумата реализира контакта на автомобила с пътя. “ Враджалиев продължава с изложение на главните пет параметъра върху етикета на гумата, които стоят в основата при избора на вид и марка гуми съгласно личните ни потребности.

Само като огледа човек магазина на Margel и незабавно ми идва на разум идващият въпрос: по какъв начин клиентът може да се ориентира в голямото многообразие в предлагането на марки и модели гуми?

„ Индустрията разделя предлагането на гумите в три сегмента: премиум, междинен клас и бюджетни. Всичко е обвързвано и със съотношението цена-качество. Моята рекомендация към крайните клиенти е да карат с нови гуми, тъй като това им дава опция да разчитат на по-доброто им показване “.

Полезно ще е и да разберете какво е правилото „ 5-15-50 “, което производителите на автомобилни гуми промотират пред клиентите.
 Маргел CarMarket.bg
Във видеото беседваме с господин Враджалиев и по тематиката гуми за електрически автомобили, дали има разлика сред тях и тези за стандартни коли. „ Премиум производителите споделят, че всяка една тяхна гума е подобаваща за монтиране и на електрически автомобил. Но постоянно би трябвало да се наблюдават две неща: точният размер по рекомендация на производителя и товарният показател “.

Защо последното? Защото електрическите автомобили са доста по-тежки от стандартните модели.

При един подобен диалог няма по какъв начин да подминем тематиката за DOT-индикацията и по какъв начин тя въздейства върху представянето на гумите. Това е и най-важната информация, по която клиентът може да се ориентира при своя избор. Какво значат 12-те числа и всичко обвързвано с тях, Борислав Враджалиев изяснява много в детайли. Но би трябвало да имате поради едно:

„ Нашата промишленост, за жалост или не, не е хранително-вкусова “, споделя експертът. „ За да може да се произведат всички гуми, плануваното произвеждане стартира месеци преди съответната продажба. Трябва да се има поради нещо доста значимо: автомобилната гума е дългогодишен артикул, т.е. тя резервира своите качества доста дълго време “.

И тук идва въпросът за вярното предпазване на гумите, което ще разберете във видеото. Но главното е, че „ всяка една нова гума има гаранция от 5 години от датата на продажба “.

Още любопитни и потребни неща ще разберете, в случай че изгледате цялото ни видео.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР