И в четвъртък очаквано новините от деня бяха доминирани от

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: И "Има такъв народ" отказа на ГЕРБ, парламентът върза ръцете на кабинета в оставка с мораториум

И в четвъртък предстоящо новините от деня бяха доминирани от следизборното парламентарно риалити шоу. Първата политическа мощ ГЕРБ, която сега има връчен мандат от президента Румен Радев да опита да сформира държавно управление, получи втори формален отвод за влизане в диалог за поддръжка - този път от " ИТН ".

Отговорът на поканата беше прочетен от парламентарната естрада от Тошко Йорданов, който е ръководител на групата на партията на Слави Трифонов. " За нас политическа партия ГЕРБ е главен знак на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да е било държавно управление, препоръчано от представителите на тази партия ", се споделя в писмото от Има Такъв Народ.

Вчера същият ход предприе и " Демократична България ", като по този начин опцията за кабинет на ГЕРБ, воден от излъчения претендент за министър председател Даниел Митов, към този момент наподобява по-скоро алегорична. Въпреки това от ГЕРБ обявиха, че мандатът няма да бъде върнат през днешния ден, а на следващия ден ще взема решение дали да направи това или въпреки всичко да подложи на гласоподаване в Народното събрание проектокабинета, разгласен от водача на партията Бойко Борисов при започване на седмицата от болница " Софиямед ", където той се възстановяваше от интервенция на менискуса.

Същевременно Народното събрание предстоящо реши да върже ръцете на държавното управление в оставка с мораториум, който въпреки и с необятна поддръжка не мина без взаимни нападки. Такива имаше и при дописването към лансираната от " Демократична България " добавка за наложително тримесечно чуване на Главния прокурор, през такава процедура да минават и ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд. Освен това депутатите анулираха великденската си почивка. Това беше предстоящо поради множеството импортирани законопроекти и изтъняващите шансове за образуване на държавно управление, което може да съкрати живота на това Народното събрание до едвам няколко седмици. НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ Парламентът ограничи кабинета Борисов-3 с мораториум
С гласовете на 151 депутати от всички групи без ГЕРБ-СДС, Народното събрание одобри мораториум върху дейностите на държавното управление в оставка на Борисов. Забраната е за възлагане на концесии, предоставяне на позволения за изследвания за подземни благосъстояния, подписване на огромни публични поръчки, взимане на задължения, промени в управленията на сдружения и лечебни заведения, разпоредителни покупко-продажби с имущество и назначения в държавната администрация. Това се случва посред течащи промени в бордове, които основават чувство, че ГЕРБ се окопава в основни предприятия, а макар единодушието по тематиката прехвърчаха искри, защото сходно предложение от Българска социалистическа партия в края на предходната седмица беше отхвърлено, въпреки и с претекст да се уточни и почисти. Добавки към пенсиите ще има и през май
Добавки от 50 лева към пенсиите на над 2 млн. пенсионери ще има и през май, без значение от размера на пенсията им, реши на изключително съвещание държавното управление в оставка. Това ще коства още близо 105 млн. лева на бюджета, които не са планувани в закона. Средствата се разпределят ежемесечно от септември на предходната година и всички поръчки на досегашното държавно управление бяха, че мярката ще бъде дейна до март в това число.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР