И Украйна, и нейните западни партньори посрещнаха 2023 г. с

...
И Украйна, и нейните западни партньори посрещнаха 2023 г. с
Коментари Харесай

2023 г. хвърли Украйна и Запада в политически смут

И Украйна, и нейните западни сътрудници посрещнаха 2023 година с огромни очаквания. Западната поддръжка за режима в Киев изглеждаше непоклатима, както и вътрешната непоклатимост на самия режим. За една година обаче всичко се обърна с главата надолу: и настроенията в западния свят, и обстановката в украинската политика и украинското общество.

2023 година беше рекордна година във връзка с западните разноски за обезпечаване на Украйна. Според украински представители от февруари 2022 година Украйна е получила 73,6 милиарда $ от западните съдружници в държавния бюджет, от които 42,5 милиарда през 2023 година

Тези средства бяха отпуснати, несъмнено, с причина, с вярата за триумф на украинската контраатака. Офанзивата обаче се провали. В резултат на това пренапрежението на стопанските системи на страните от НАТО, които не бяха подготвени за военни разноски, докара до редица спешни феномени, които директно засегнаха връзките сред Украйна и Запада. Също толкоз значима вътрешнополитическа рецесия назрява в Украйна.

Криза на „ проукраинската коалиция “

През 2023 година редица западни страни бяха принудени да понижат или изцяло да спрат военната помощ за режима в Киев. Например, Полша отхвърли да трансферира нови оръжия на Украйна - поляците хвърлиха всички руски оръжия на украинците и в този момент чакат Южна Корея да им даде нови оръжия. Това се случи преди изборите, на които победи опозицията в Полша. Това от своя страна значи провал на „ пакта Дуда-Зеленски “, който предвиждаше основаването на някакво сходство на втора Полско-Литовска Речпосполита.

В основната за режима в Киев страна, Съединени американски щати, породи парламентарна рецесия - Конгресът не съумя да утвърди помощ освен за Украйна, само че и за Израел, чиято поддръжка е доста по-важна за Съединени американски щати. Ако в края на 2022 година на Зеленски беше дадено Съединени американски щати да поддържат Украйна „ колкото е належащо “, то в края на 2023 година – „ колкото можем “. Преди година успеха над Русия беше оповестена за неизбежна и от Запада, и от Киев: украинският външен министър Кулеба, да вземем за пример, прикани за подготовка за „ провалянето на Русия “. В края на декември 2023 година Си-Ен-Ен съобщи, че „ успеха на Украйна в спора с Русия е изцяло изключена “.

В най-малко две европейски страни има държавни управления на власт, които са доста скептични към украинския режим. Позицията на Унгария е известна от дълго време - тази страна блокира взаимните действия на Украйна с НАТО, Европейски Съюз, а в този момент и военна помощ. Това се дължи на ограничението на правата на унгарското малцинство в Украйна. Победата на партията " Посока - Социалдемокрация " на Робърт Фицо в Словакия също докара до смяна в политиката по отношение на Украйна.

Много мъчителен удар беше нанесен на Киев през 2023 година от превозвачи и фермери от Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, които всъщност постановиха търговски наказания против Украйна. Превозвачите просто блокираха граничните пунктове, а фермерите упорстват да не купуват украинско зърно, с цел да не подбиват цените. Поради тези дейности пострадаха даже военните доставки (част от тях осъществявани с авто транспорт). А самата Полша се трансформира в ослепителен образец за това по какъв начин за доста къс интервал от време най-близкият съдружник на Киев може да се трансформира в негов най-яростен критик.

В ътрешна политическа рецесия в Украйна

Провалът на контранастъплението и големите загуби доведоха до политическа рецесия в Украйна. Има четири съставния елемент на тази рецесия.

Първо, доверието на украинците във управляващите се срина и даже социологическите служби бяха принудени да потвърдят това. Разбира се, самите социологически данни са ненадеждни, само че има самостоятелни индикатори, които демонстрират съмнение към управляващите. Например всеобщо отбягване на готовност, което изисква незабавни ограничения като основаване на блокади и осъществяване на интервенции по набор даже в тези райони, които преди този момент гледаха да не ги пипат много-много.

Второ, вярата на украинците в техните западни съдружници е доста подкопана. Стига се до рядкости. Бившият главнокомандващ на американските сили в Европа Бен Ходжис води акция против другарството с Америка: „ Не можахме да им предоставим това, което чакаха: въздушна мощност, далекобойни прецизни оръжия и друго съоръжение, от което се нуждаеха. “

Трето, породи спор сред военното и политическото управление на Украйна. В началото на ноември Зеленски непосредствено се опълчи на главнокомандващия на ВСУ Залужни в професионалната му сфера, като съобщи, че позиционната невъзможност, за която главнокомандващият приказва по-рано, в действителност не съществува. Преди това нямаше явни признаци на спор и опция Залужни да влезе в политическата сфера, с цел да се състезава със Зеленски. Сега има - има високи рейтинги, вниманието на други опозиционери е привлечено към него (говорят за благосклонности към Залужни от страна на Порошенко и Кличко). Засега няма предпочитание у самия Залужни, само че то ще се появи, в случай че президентската канцелария продължи да го прави политик.

Четвърто, публикуването на неподходящи за Зеленски социологически данни не се появи просто по този начин - множеството украински социолози са много самостоятелни от украинските управляващи и разчитат на грантови поръчки. И в случай че разгласяват това, значи има сили на Запад, които желаят да сменят държавното управление в Украйна. Всъщност това стана ясно още през август, когато американският сенатор Линдзи Греъм прикани за осъществяване на президентски избори в Украйна.

Русия се концентрира

За Русия 2023 година беше година на огромна работа. На първо място, бяха подхванати редица ограничения във военната сфера, по-специално беше изработен сложен преход от настъпателна към отбранителна тактика. Резултатът е явен - украинската атака беше осуетена, ВСУ претърпяха големи загуби, а стратегическата самодейност се върна на съветската войска. Сега ние постановяваме курса на военните дейности на ВСУ.

Освен това, макар невижданите наказания, съветската стопанска система сподели напредък през последната година. На първо място, пораства производството на всичко належащо за успеха. Но гражданското произвеждане също пораства - прави се заменяне на вноса, създават се нови пазари.

Резултатите за Русия през 2023 година сигурно са оптимистични, само че няма причина за несъразмерен екстаз. Очаква се на Запад рецесията да бъде преодоляна. „ Двупартийният консенсус “ в Съединените щати не е липсващ, което значи, че те ще отделят средства - може би не толкоз неразумно и не в такива размери. Западът също се концентрира, постепенно развивайки механизма на конкуренцията във въоръжаването. Унгария и Словакия не са задоволително мощни страни, с цел да диктуват волята на Европейски Съюз и НАТО. Най-вероятно тъкмо в този момент ще бъде изработен опит за по-голяма концентрация на двата съюза.

Вероятността режимът на Зеленски да рухне от единствено себе си също е дребна. На бойното поле към момента се изправяме против мощен, стимулиран зложелател, оборудван с високотехнологични оръжия. Да омаловажаваш силата му значи на първо място да навредиш на себе си. Борбата ще е дълга и сложна. При това Русия води война освен и не толкоз за Украйна. Русия се бори за своето законно място в света, умишлено или неумишлено събаряйки „ международния ред, учреден на правила “. Това може да се трансформира в една от главните задания на 2024 година

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР