И тази година програмата на празничните изяви, посветени на 28

...
И тази година програмата на празничните изяви, посветени на 28
Коментари Харесай

Националната опера с мюзикъла „MAMMA MIA!“ гостува на Разград за Празника на града

И тази година програмата на празничните изяви, отдадени на 28 януари – Деня на Разград – е разнообразна и ориентирана към жителите на община Разград от разнообразни възрасти и с разнообразни ползи.

Включени са културни, тържествени, спортни събития, както и събития за децата на Разград.

Първото събитие в празничната стратегия е разкриване на взаимна галерия на две музейни институции – Регионален исторически музей-Разград и Исторически музей „ Искра “-Казанлък. Експозицията е под надпис „ Илюстрована хроника на войната и освобождението на Разградския край “, тя ще бъде подредена в Етнографския музей, а откриването й ще е в 17,00 ч. на 18 януари, сряда.

Следващото събитие е обичайният лекоатлетически крос „ Освобождение “. 58-мото му издание започва в 14,00 ч. на 25 януари от площад „ Възраждане “.

На идващия ден в Художествената изложба „ Проф. Илия Петров “ под надпис „ 145 години след войната “ се открива експозиция от монументални платна от Националния Парк-музей „ Шипка “ и сбирка на Художествена галерия-Стара Загора с произведения на военните репортери по време на събитията преди 145 години. Началният час е 17,30 ч.

В деня преди Празника на Разград ще се организира Тържествена сесия на Общинския съвет послучай 28 януари. Заседанието на локалния парламент стартира в 11,00 ч. на 27 януари в залата на 11 етаж в Община Разград. в дневния му ред е и изборът на тазгодишните носители на оценката „ Почетен жител на Разград “. Предложенията са три: седемкратният първенец по битка за ветерани Ремзи Реджеб, ръководителят на немската фондация „ Св. Филомена “, която изпраща дарения за нуждаещите се в Разград, Герхард Робел, както и посмъртно някогашният шеф на Историческия музей в Разград Стоян Стоянов.

Отличията ще бъдат връчени същия ден вечерта в 17,30 ч. в Общинския културен център. След тържествената гала в залата на Новия спектакъл стартира празничният театър на Националната опера „ MAMMA MIA! “. Мюзикълът е по музика и текст на Бени Андершон и Бьорн Улвеус от ABBA, либретото е на Катрин Джонсън по концепция на Джуди Креймър, режисьор е Пламен Карталов. Мюзикълът се играе с огромен триумф в България от 2018 година с няколко състава. Сред известните реализатори, с които операта ще гостува в Разград, е артистът Владимир Михайлов, прочут като Денис Топал от сериала „ Братя “. Ето имената на останалите реализатори: Софи -.Весела Делчева, Дона -.Людмила Козарева, Сам –.Владимир Михайлов, Бил Остин – Александър Георгиев, Хари Брайт -.Симеон Владов, Скай -.Радослав Владимиров, Таня -.Елена Стоянова, Роузи -.Силвана Пръвчева, Лиса -.Цветелина Коцева, Али – Аделина Томова, Пепър -.Калин Душков, Еди – Георги Арсов, Свещеник -.Пламен Гранжан. Билети за мюзикъла ще се продават от понеделник, 16 януари, на касата на Общинския културен център, те са на цени 30 и 40 лева

Пет от събитията, отдадени на Деня на Разград, ще се случат на самата дата – 28 януари.

В 9,30 ч. от Автогара Разград потегля туристически поход, проведен от Търговско дружество “Буйна кръв “ с маршрут: Просторно, Топчии, Побит камък.

В 10,00 ч. във фоайето на ОКЦ след няколкогодишно спиране поради Ковид пандемията ще се организира детското празненство „ Честит рожден ден “ за малчуганите, родени на 28 януари, които по традиция са кръщелници на Кмета на Община Разград до навършване на 18-годишната им възраст. Към момента кръщелниците са 29, само че дружно с тях на празненството са поканени и тризнаците от две разградски фамилии.

В 11,00 ч. в църквата „ Св. Николай Чудотворец “ от Русенския митрополит Наум и разградски свещеници ще бъдат отслужени празнична света литургия, признателен молебен и заупокойна молитва за починалите съветски воини български опълченци за Освобождението на Разград и България.

В 13,30 ч. от площад „ Възраждане “ в Разград към паметника в Езерче потегля рокерско шествие с мотори под надпис „ Освобождението на Разград – по следите на паметта.

В 17,30 ч. на площад „ Възраждане “ стартира ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница и паметника на Св. Георги, денят ще приключи с празнични илюминации.

На 145 години от Освобождението на Разград и на Деня на Разград е отдаден и Общинският училищен фотоконкурс на тематика „ Разград – уловени мигове “, който се организира от Община Разград и ЦУТНТ. Изложбата с наградените произведения ще бъде открита в 15,00 ч. на 30 януари в Общинския културен център.

Празничните изяви ще се излъчват онлайн на формалната фейсбук страница на Община Разград и по ТВ „ Кис 13 “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР