И така, войната започна.Каква е играта на Путин, на какво

...
И така, войната започна.Каква е играта на Путин, на какво
Коментари Харесай

На какво разчита Путин?

И по този начин, войната стартира.

Каква е играта на Путин, на какво разчита?

Ясно е, че всички закани за наказания на западните страни не му въздействат. По простата причина, че техният дизайн е артикул на западното мислене, че като се удари стопанската система, хората ще натиснат водача си да смени курса.

Явно не е по този начин. Икономиката има смисъл за Путин единствено в степен, че не постанова смяна на курса на държавното управление. Заради която мискалкулация се срина Съюз на съветските социалистически републики и в края на 80те години магазините бяха празни. А комунизмът банкрутира.

Още през цялото време на своята власт, само че изключително интензивно след Крим, Русия натрупа валутни запаси и златни запаси. Така през днешния ден Русия е четвърта страна в света по валутни запаси и пета по златни запаси (повече от Китай!). Идеята е ясна - страната (не популацията или икономиката) да издържи на най-тежките вероятни наказания.

Освен това, Русия има доста благоприятни условия за контрасанкции. Газът е единствено най-очевидната. Стратегическата неточност на Европейски Съюз след Крим още веднъж го остави със взаимозависимост за 40% от доставките на природен газ, която не може по никакъв метод да бъде обезщетена с доставки на полутечен газ. Много страни от Източна Европа, като България са съвсем 100% подвластни за газ от Русия. А България с Балканския поток приключи съветските доставки през Украйна и отвърза ръцете на Русия за нейните нападателни проекти.

Междувременно, Русия си отвори още една врата - газопроводът “Силата на Сибир ” към Китай като авариен вид за доходи. Но Китай е потребен освен като клиент за газ, а и като снабдител на доста артикули от санкционния лист на Запада.

Русия има и други вероятни контрасанкции. Например, тя създава някои редки метали и обезпечава близо половината произвеждане на паладий, който се употребява за катализаторите в автомобилната индустрия. 

Друго мощно оръжие на Русия е вероятната възбрана за полети в нейно небе. Предвид голямата територия и обстоятелството, че въздушните пътища сред Запада и Изтока минават оттова, заобикалянето ще коства голямо повишаване и банкрути в авиоиндустрията.

Разбира се, народът, бизнесът и като цяло съветската стопанска система и общество ще понесат извънредно тежки удари, само че това не е първа грижа на Кремъл.

Вероятно единствените ефикасни наказания ще са персоналните - заледяване имуществото и аваорите на целия кремълски хайлайф, за който стана ясно, че избира вложенията и сметките  във финансовата система на Запада, против който води война.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР