И така, станаха ясни окончателните планове на Тел Авив по

...
И така, станаха ясни окончателните планове на Тел Авив по
Коментари Харесай

Чисто поле по израелски: Ще тръгне ли Тел Авив да прочиства Газа

И по този начин, станаха ясни окончателните проекти на Тел Авив във връзка с линията Газа. В медиите изтекоха документи, съгласно които 2,3 милиона поданици на палестинския анклав (в реалност техният брой може да бъде доста по-голям) би трябвало да бъдат изтласкани в Синайската пустиня посредством масирани бомбардировки и артилерийски удари.

Този проект доста припомня на сходен документ, създаден през 2008 година от израелски съветници на Михаил Саакашвили, тогава президент на Грузия, и наименуван „ Чисто поле “, който също планува изтласкване на популацията на Южна Осетия през тунела Роки към Русия с баражен огън.

В днешния случай се възнамерява палестинците да бъдат притиснати през Рафах в Египет. Действителното издание на този проект, чието битие беше прието в Тел Авив, слага всичко на мястото му и изяснява смисъла на офанзивите против жилищни региони, учебни заведения, лечебни заведения, храмове и джамии. Как другояче можеш да принудиш хората да се откажат от всичко и да отидат в пустинята?

Фактът, че Цахал необятно разгласява фрагменти на малтретиране на палестински пандизчии, прави пределно ясно, че въпросът „ Как ще живеем един до друг, откакто спорът завърши? “ не стои пред тях.

Всъщност даже преди публикуването на този проект беше допустимо да се заключи, че е имало желание да се почисти изцяло анклава на палестинците от речите на политиците, от ултиматумите, изразени към жителите на Газа, и от тактиката на Цахал, която се пробва да овладее изцяло бомбардирани и обезлюдени региони.

Преместването на популацията и унищожаването на всички здания обаче не значи определяне на надзор над големи подземия. Тази борба може да коства на израелската войска доста кръв. Но войната за изцяло обезлюдената Газа губи всевъзможен смисъл за нейните бранители, намерили леговище подземен.

Освен това израелците могат да употребяват всевъзможни „ нелоялен способи “ против тях, в това число отровни субстанции - споделят, там няма мирни хора, само че за какво да се церемоните с „ терористи “?

Заявената бавност на сухопътната интервенция е ориентирана точно към минимизиране на загубите на израелските войски, които имат намерение да не щадят бомби и снаряди, преди да продължат напред.

В целия този проект обаче има доста „ тънки места “. Първо, къде би трябвало да отиде цивилното население на бранша, бягащо от неизбежна гибел под израелските бомби?

В Тел Авив всичко се реши - в Египет. Първо ще бъдат ситуирани „ палаткови градове “ в северната част на Синай, а по-късно ще бъдат издигнати по-постоянни структури за изгнаниците, което ще сътвори нещо сходно на Газа, само че в Египет.

Но Кайро няма безусловно никакво желание да поддържа този проект. Преди всичко, тъй като не желае да взе участие в дейности, които очевидно миришат на геноцид. Освен това той не бърза да поеме повече от два милиона души.

В опит да преодолее това затруднение Нетаняху, съгласно Financial Times, изисква Европейски Съюз да окаже напън върху Египет, с цел да го принуди да одобри популацията на Газа.

По всяка възможност израелският министър председател желае да хвърли финансирането на този „ план “ или най-малко част от него на европейците. Тъй като Израел държи европейците виновни за Холокоста и други преследвания на евреи, той има вяра, че има право да изисква сходни услуги от тях.

Освен това Тел Авив схваща, че присъединяване на Европейския съюз в този „ план “ под каквато и да е форма го трансформира в съизвършител в това закононарушение и го лишава от моралното право да осъди Израел за

Но това схващат и в Европа. И те не желаят да заплащат и не желаят да станат съучастници в най-голямото закононарушение след Втората международна война. Нещо повече, времената, когато Западът беше единственият източник на „ закон “, са окончателно нещо от предишното.

Европейският съюз също схваща, че прекалено много поддръжка за израелските проекти може да го взриви от вътрешната страна. Европа безусловно е разтърсена от антиизраелски манифестации, в които съществена роля играят „ новите европейци “, преселили се от Магреб, Афганистан и Пакистан.

Между другото, израелската организация IsraAid, финансирана от Министерството на външните работи на еврейската страна, изигра забележителна роля в тяхното преселване. Така че в този момент европейците схващат прелестно, че след доста малко време изгнаниците от Газа ще бъдат с тях, а дружно с тях йеменците, египтяните, либийците и сомалийците. Така че сигурно Европа ще се съпротивлява с всички сили на опитите на Тел Авив да я въвлече в този „ план “.

Не провокира огромен възторг и в Съединени американски щати. Според New York Times Белият дом не може да пренебрегне всеобщото изтребване на жителите на палестинския анклав и разгръщащата се филантропична злополука.

Под мощен напън от страна на антивоенните сили, администрацията на Байдън е принудена да промени реториката си и да усили размера на филантропичната помощ за линията Газа.

Имайте поради, че Националният мюсюлмански либерален съвет на Съединените щати и деятели на Демократическата партия на Съединени американски щати оповестиха ултиматум на Байдън, съгласно който, в случай че актуалният президент не вземе ограничения за прекъсване на офанзивата против Газа до 1 ноември, той ще загуби болшинство от гласовете на идните избори.

Авторите на апела показаха, че Байдън носи директна отговорност за кръвопролитието, защото е разрешил незабавни доставки на оръжие за Израел.

Движението BLM също разгласи поддръжката си за Палестина и някои от неговите най-радикални кафези заплашват да стартират своя лична „ интифада “. Всъщност конфликти сред последователи на Израел и Палестина към този момент има.

Тук би трябвало да се означи, че всеобщото чернокожо придвижване, което няма ясна организационна конструкция и е изгубило огромна част от предходното си въздействие, може да гледа на войната в Близкия изток като на метод да активизира своите поддръжници и да стане значим състезател в идна предизборна конкуренция.

Към това можем да прибавим и пагубното гласоподаване за Съединени американски щати в Общото заседание на Организация на обединените нации за близкоизточния спор, което сподели, че въздействието на Вашингтон бързо понижава.

В Близкия изток има сили, които ще създадат всичко, с цел да попречат на осъществяването на проекта за пречистване на Газа. И освен Хизбула и Иран, само че и редица петролни монархии.

Въпреки това е евентуално „ приключването “ на този проект в медиите да е позволено от израелското управление, с цел да се изследва реакцията към него в света и да се претеглят вероятните опасности.

Да напомним, че Тел Авив, откакто призна за съществуването на проекта, акцентира, че той е единствено обсъждан, т.е. няма решение за неговото приемане.

Въпреки това, с цел да намерят други, по-приемливи от позиция на хуманността и интернационалното право изходи от актуалната обстановка, израелските управляващи би трябвало да покажат такава храброст и еластичност, на които надали са способни.

Например Блинкен приказва за проекта, който се разисква с Тел Авив за прекачване на линията Газа под контрола на Организация на обединените нации. Този вид може да бъде излаз, само че надали ще удовлетвори израелската общност, която копнее за „ дефинитивно решение на палестинския въпрос “.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР