И светът е разделен наполовина, пукнатината пуши и се лее

...
И светът е разделен наполовина, пукнатината пуши и се лее
Коментари Харесай

Новият световен разлом: Арабско-израелският конфликт разделя дори руския елит

„ И светът е разграничен на половина, пукнатината пуши и се лее кръв, има война сред положителното и злото... “ Миналата седмица стана ясно, че новата цепнатина – арабско-израелската – е доста по-важна и рискова за „ цивилизования “ свят от „ разногласието “ на славяните между тях “. Защото разломът се оказа не териториален, а идеологичеси – вътрешна работа на страни, надалеч от зоната на бойните дейности.

Вълна от антиизраелски митинги мина от Съединените щати през Европа и до Австралия. Може, несъмнено, да се каже, че това е резултат от миграционната политика - на митинги излизат най-вече някогашни бежанци, настоящето арабско население на европейските страни. Те постоянно са по хипотеза против Израел и отстояват своето.

Това обаче е правилно единствено частично. „ Улицата “ в края на краищата излезе едвам когато отговорът на Израел на терористичната офанзива на Хамас стана явно несъразмерен, когато стана ясно, че Израел има захапка сред зъбите си и в действителност спря да прави разлика сред палестински цивилни и бойци.

И тъкмо в „ цивилизования “ свят се оказа, че „ улицата “ е за правдивост, само че „ ръководещият хайлайф “ одобри тезата „ който е срещу Израел е антисемит “. Теза без ангажименти. Но не е толкоз просто. Разривът застигна и елита.

В Съединените щати почитан чиновник на Държавния департамент подаде оставка: съвестта му била измъчвана от поддръжката за политиката на „ двойни стандарти “. А последната капка било отношението към палестинците.

Около 800 чиновници на Европейската комисия написаха протестно писмо, обвинявайки Урсула фон дер Лайен в пристрастност към Израел в спора с Ивицата Газа.

Както написа Politico, ръководителят на Европейската комисия „ вбесява външнополитическия екип на Европейски Съюз “, като не помни да спомене поддръжката на блока за палестинската държавност в обществени речи.

В Холивуд две хиляди артисти (включително международни звезди) подписаха писмо в поддръжка на Палестина в прорез с политиката на Съединени американски щати.

И даже, извинете, Грета Тунберг се изрече за Палестина и в този момент тези, които я поддържаха, разпространяваха, преследваха егоистични ползи в името на „ зеления преход “ и я завлякоха в Организация на обединените нации, ще би трябвало да я анулират. Отмяната към този момент стартира, апропо.

И в Русия се забавляваме в това отношение, в случай че сте забелязали. Разривът стартира измежду „ патриотите на заплата ” - там родината е в заплаха, само че тук режимът не подрежда да се поддържа.

Байдън реши да не търси 50 нюанса сиво и да премине от обстановката „ не всичко е толкоз просто “ (и това към този момент стана прекомерно видимо за западното общество, за разлика от руско-украинската история) към общоприетата тематика: ние сме положителни, само че всички там са неприятни.

Хамас, споделят те, са терористи, а Путин е тиранин, което значи, че съгласно него те са положителни.

Идеята беше подета от Урсула фон дер Лайен, за всеки случай, цитирайки Зеленски по същата тематика. Това, апропо, беше единственото видимо споменаване на Зеленски от момента, в който му бе отказано посещаване в Израел.

На тази вълна бяха поискани пари от Конгреса на Съединени американски щати, над 100 милиарда $. И ето една забавна разбивка: 60 милиарда $ за войната в Украйна, 14 милиарда $ за военна поддръжка за Израел, 7 милиарда $ за военна поддръжка за Индо-тихоокеанския район (да се чете Тайван), а останалите за филантропични планове.

Не се знае дали Конгресът ще отпусне парите или не. Засега чисто механически не може - няма да се избира ръководител, който да взема решения. Но самото обръщение е значимо: по-голямата част от парите би трябвало да отидат за война.

След това би трябвало ли да обясняваме думите на Байдън, че Съединени американски щати желаят да изградят нов международен ред? И по какъв начин желаят да го построят?

Нищо ново обаче. Историята демонстрира, че във всички елементи на света, където Съединените щати откриха народна власт вместо робия и мир вместо война, стартира кървава баня. И някои страни, които са минали през демократизация, към момента са в това положение.

А какво, апропо, е " тиранин "? Той също по този начин построява нов свят.

Тази седмица в Пекин се организира форумът „ Един пояс, веднъж “. Имаше над 4 хиляди участници от повече от 140 страни.

Между другото, забавно е, че съгласно междубанковата платежна система SWIFT тази седмица юанът за първи път стана втората валута в света във връзка с интернационалните разплащания.

На форума Путин се срещна с водачите на девет страни. Той се изрече както за палестинския проблем, по този начин и за Украйна.

„ Имаме кардинална позиция, тя не е обвързвана с днешната рецесия, ние постоянно сме се застъпвали за основаването на суверенна палестинска страна “, сподели Путин.

И той означи, че съгласно неговите данни (а в един ден той се е обадил по телефона на израелския министър председател Нетаняху, палестинския президент Абас, иранския президент Раиси, египетския президент Сиси, сирийския президент Асад), „ главните играчи не желаят да задълбочават палестинско-израелския спор, никой не желае пълномащабна война “?

Кой я желае тогава? Кой строи нов свят посредством войни?

А във връзка с Украйна той още веднъж повтори: „ Ако украинската страна в действителност желае преговорен развой, то това би трябвало да става не с някакви театрални жестове. Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да отмените указа на президента на Украйна, забраняващ договарянията ".

А, връщайки се от Китай, той посети щаба на специфичната военна интервенция. Беше прекрасен жест. За да стане ясно: договаряния, несъмнено, са вероятни, само че в този момент единствено при изискванията на Русия.

Пукнатините пушат. Основното е, че нещата не стигат до огнената геена. И тук би трябвало да се съгласим с... Байдън (той има моменти на просветление): „ Намираме се в повратна точка в историята и това значи, че решенията, които вземем през идващите 4 или 5 години, ще дефинират по какъв начин ще наподобява светът през идващите 4 или 5 десетилетия ".

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР