и силното обществено възмущение от издевателството над 18-годишното момиче в

...
и силното обществено възмущение от издевателството над 18-годишното момиче в
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

и мощното публично отвращение от издевателството над 18-годишното момиче в Стара Загора принудиха депутатите да прекратят лятната си почивка, с цел да одобряват законови промени против домашното принуждение (за измененията вижте по-долу). Междувременно, че и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов е изискал и получил оставката на Георги Видев като заместител административен началник на Окръжна прокуратура - Стара Загора. А, че по случая в Стара Загора е действано формалистично и при цялостна липса на емпатия. Славов разгласи, че " до дни " ще има нови инструкции до прокурорите по какъв начин да работят при домашно принуждение . Пълна последователност на събитията към случая на база на свидетелски показания и документите по делото вижте в обявата, която е част от тематиката в последния брой на " Капитал " -.

и мощното публично отвращение от издевателството над 18-годишното момиче в Стара Загора принудиха депутатите да прекратят лятната си почивка, с цел да одобряват законови промени против домашното принуждение (за измененията вижте по-долу). Междувременно, че и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов е изискал и получил оставката на Георги Видев като заместител административен началник на Окръжна прокуратура - Стара Загора. А, че по случая в Стара Загора е действано формалистично и при цялостна липса на емпатия. Славов разгласи, че " до дни " ще има нови инструкции до прокурорите по какъв начин да работят при домашно принуждение .

Пълна последователност на събитията към случая на база на свидетелски показания и документите по делото вижте в обявата, която е част от тематиката в последния брой на " Капитал " -.

Важна вест от седмицата е, че изтезанието влезе в Наказателния кодекс (НК) като независим състав на закононарушение, при всички ангажименти за формулировката на текста. Със същите промени се признава като по-тежко наказуемо закононарушение, което е стимулирано със половата ориентировка на жертвата (вижте по-долу).

Във вторник президентът Румен Радев наложи несъгласие върху измененията в Закона за правосъдната власт, с които се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър за следствие на основния прокурор и се отсрочва с шест месеца изборът на нов Висш съдебен съвет (). Само два дни по-късно, в четвъртък, , чака се тази седмица това да стори и пленарната зала.
Реклама
Общо 17 магистрати са се кандидатирали за европейски делегирани прокурори в новата процедура, заяви Висш съдебен съвет -.
Министърът на правораздаването Атанас Славов и министърът на електронното ръководство Александър Йоловски показаха електронния Централен указател на особените залози. От 1 юли ЦРОЗ най-сетне мина към Агенцията по вписванията. " Вече всички вписвания на залози, на запори могат да бъдат проследени в действително време, основана е работеща осведомителна система в интерес на потребителите и с гаранции за правната сигурност ", сподели Славов при представянето.
ТОП 3 (КС) последните промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, с които парламентарното болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП/ДБ задължи министъра на превоза незабавно да отнеме концесията на " Лукойл - Нефтохим " на пристанищния терминал " Росенец ". Според президента законът е неразбираем, борави с термин " лишаване " на концесия, каквато законова догадка не съществува, а в същото време няма изясненост в какъв период би трябвало да стане това. Радев също така нападна закона и поради незабавното му гласоподаване на две четения в едно съвещание на Народното събрание, макар че обособени депутати са създали изказвания, че имат оферти, които желаят да създадат преди второто четене., за докладчик е избрана Мариана Карагьозова-Финкова.

Още по тематиката: - коментар на адв. Никола Найденов . Парламентът се ускори за нови законови промени поради домашното принуждение Жертвите на домашно принуждение да могат да търсят протекция и в случай че са в " интимна връзка " - с промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. На 1 август незабавно бяха импортирани два законопроекта - за (НК) и в, под които в друг порядък стоят подписите на Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Надежда Йорданова и други С измененията в Наказателен кодекс се завишават наказванията за междинна и лека телесна щета и се отстранява опцията за част от тези закононарушения да се постанова пробация. В закона против домашното принуждение се уголемява обсегът на закрилата - тя към този момент няма да се ползва единствено при фактическото съпружеско общуване, а в по-общата догадка на " интимна връзка " - " непринуден релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналният темперамент на техните връзки ".. Изтезанието става закононарушение, половата ориентировка на жертвите като причина е квалифициращ симптом В петъчния брой на Държавен вестник са, с които се криминализира изтезанието. Новият член 144б, алинея 1 гласи: " Който посредством мощ, заплашване или по различен метод изтезава другиго, с цел да даде той или друго лице сведение или самопризнание, с цел да бъде осъден за действие, което той или различен е направил или се подозира, че е направил, се санкционира за мъчение с отнемане от независимост от една до шест години, в случай че не предстои на по-тежко наказване. " С друга алинея се планува затвор от 2 до 8 години, когато действието е осъществено от длъжностно лице при или във връзка осъществяване на службата му. Текстът обаче значително дублира състава на принудата по Наказателен кодекс, което ще затрудни правоприлагането. Със закона е въведен нов квалифициращ симптом на закононарушенията против личността и правата на жителите - когато са осъществени във връзка половата ориентировка на жертвата. Разширява се приложението на квалификациите по ксенофобски или расистки подбуди и други
Реклама Още от седмицата в Капитал & Дневник
С . Решение на Съд на Европейския съюз по дело С-172/22 разрешава на наранени бизнеси да изискат от Национална агенция за приходите да им възвърне Данък добавена стойност, който е трябвало да върнат в бюджета поради бракуване на артикули. Според Съд на Европейския съюз е погрешно да се изисква от бизнесите да връщат Данък добавена стойност при бракуване на артикули, които по-късно са продадени или са изхвърлени по метод, който води до необратимото им изгубване. Докато не бъдат направени промени в закона, евентуално за възобновяване ще би трябвало да се водят процедури по обжалване, въпреки че инспекторите на Национална агенция за приходите са кардинално задължени да ползват тълкуването на Съд на Европейския съюз. Коментар на адв. Орлин Хаджийски.

. След Висш съдебен съвет за компрометиране на механизма се погрижиха и политиците от новата коалиция на Движение за права и свободи, ГЕРБ и ПП/ДБ с условието за инспектиране на електронната система за избор. В резултат всеки нов сигнал против основния прокурор ще бъде блокиран за една година, дава се нов мотив на прокурорската гилдия да откаже назначението на проверяващ за Борислав Сарафов, както и нови предпоставки да се нападна процедурата по правосъден ред, а Висш съдебен съвет ще похарчи следващите големи средства за следващата осведомителна система. Коментар на Иван Брегов от ИПИ .

. Единствено неизбежността на наказването, а не неговият размер, води до въздържане на закононарушенията. От позиция на практиката главните спънки пред наложителност на наказването са неправилното събиране на доказателствата и неправилната правна подготовка на действието. Законовите ad hoc промени не вземат решение този проблем, а го задълбочават. Становище на адв. Силвия Петкова по плана за промени в Наказателен кодекс.

Н . Политиците се възползват от пожелателния темперамент на законовата наредба за осъществяване решенията на Конституционен съд, съгласно която последствията от оповестените за противоконституционни актове се уреждат от органа, който е издал съответния акт. Примерите са доста - заобиколни опити за събиране на пътните санкции, анулираното уволняване на ръководителя на Сметната палата, а последно планът на ГЕРБ за противопоставяне на корупцията, който планува въвеждане на специфични разследващи средства в административна процедура за определяне на нелегално добито имущество. Коментар на адв. Георги Атанасов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР