И ректорът на Техническия университет-София проф. Иван Кралов е гласувал

...
И ректорът на Техническия университет-София проф. Иван Кралов е гласувал
Коментари Харесай

И ректорът на ТУ-София си е раздавал сам бонуси

И ректорът на Техническия университет-София проф. Иван Кралов е дал своя вот самичък на себе си бонуси. Това е установила Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, която открива спор на ползи при ректора.

Производството против проф. Кралов е почнало по сигнал, изясняват от КПКОНПИ. В хода на инспекцията е открито, че той, в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, е издавал заповеди за погашение на парични хонорари на самия себе си в интервала 7 април 2021 - 16 декември 2021 година, и по този метод е работил в собствен частен интерес.

Документите, с които е наредил в допълнение материално стимулиране, в допълнение заплащане и парични награди с разнообразни учредения, опонират на наредбите по закона за противопоставяне на корупцията и практиката на Върховния административен съд, съгласно които не се позволява самоконтрол, нито договаряне самичък със себе си, нито реализирането на каквато и да е част от аспектите по пораждане и осъществяване на комерсиално и облигационно правно отношение, при съчетаване на публичен и частен интерес в личността на един индивид. При одобряване на описи с имена за парични награди, които включват и самия него, Кралов е следвало да си направи самоотвод, като уведоми органа по избора или назначението, неотложно след пораждане или узнаване на данни за съществуване на частен интерес, споделят от КПКОНПИ.

Общият размер на наложената санкция и отнетата в интерес на страната материална полза, която проф. Кралов следва да върне, е 29 765,04 лева

Припомняме, че КПКОНПИ откри спор на ползи и при различен ректор - проф. Борислав Юруков на Югозападния университет. Той трябваше да върне много по-голяма сума - 142 000 лева, които по сходен метод самичък е разписал на себе си. Той обаче обжалва и към този момент над 1 година делото не може да тръгне поради процедурни хватки.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР