И през тази година за Черния петък в България се

...
И през тази година за Черния петък в България се
Коментари Харесай

Черен петък: реални ли са намаленията?

И през тази година за Черния петък в България се срещат предложения с понижения от -10% до -90%. Ако отстъпките са в периметъра 20-50 на 100 можем да допускаме, че по-скоро са действителни , сподели в ефира на „ Дарик “ радио Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “, основана за безплатна взаимопомощ от жители за жителите. „ Когато забележим -90% би трябвало да ни светне алена лампичка – допустимо ли е за търговеца да е преференциално да ни предложи стоките си с такава отстъпка или има измама? “, добави тя.

По-вероятно е да има повече клиенти, които оповестяват за проблеми с покупките от Черния петък поради растежа на продажбите, който съгласно статистиките доближава до 500% “, уточни Габриела Руменова в отговор на въпроса на водещия на бизнес рубриката „ Портфейл “ Иван Нончев дали търговците се възплозват от тези акции да правят повече нарушавания.

По време на Черния петък и пониженията в края на годината, когато нормално се основават най-вече подправени страници в обществените мрежи , най-големият риск е от чисти измами . „ Когато има празници, хората чакат дарове и доста по-лесно могат да се подведат, че някой желае да им сервира нещо като комплимент. Това важи освен за продажбите, само че и за предложения за присъединяване в разпределение на награди, от време на време от вида на черна и бяла техника, за което потребителите сякаш нищо няма да създадат и платят, само че от тях се изисква да вкарат персонални данни, в това число номер на банкови карти “, обърна внимание Руменова. И добави, че в този интервал риск има и от продажба на подправени артикули .

Черният петък предлага понижения и на туристически услуги . „ Може да се окаже, че друга организация, по същото време, предлага същата дестинация за дадения интервал, даже с включени повече спомагателни услуги, на по-изгодна цена. В платформите за резервация постоянно се показва, че остават единствено две или три свободни места и хората не преглеждат повече благоприятни условия, а бързат да резервират, с цел да не изтърван офертата “, предизвести Габриела Руменова. Тя разяснява, че това е търговски способ , който в някои случаи може да е маркетингов трик, само че в други – нелоялна процедура .

Руменова напомни, че европейските консуматори се употребяват с по-висока отбрана спрямо тези от останалия сват , защото законодателството в тази област е най-добре развито в Европейски Съюз. Поради това би трябвало да се внимава при избор на онлайн търговец – да се ревизира къде е регистриран, има ли данни за контакт с него и може ли да се реализира подобен действително, какви са разпоредбите му за продажби . Защото при проблем ще е по-трудно да бъде решен, както непосредствено с търговеца, по този начин и при търсене на подпомагане от контролни органи.

При пораждане на проблем първо би трябвало да се напарви опит за контакт с търговеца и той да бъде документално осведомен за разногласието. „ Практиката демонстрира, че в доста случаи представителите на търговците работят по метод, който не е политика на компанията и шефът даже не е наясно какво се случва. Ако отговорът не е задоволителен или изобщо няма подобен, идната стъпка е тъжба до институциите – КЗП, КЗЛД, Министреството на туризма, в това число и до органите на реда, когато се касае за измами. За трансгранични покупки в Европейски Съюз – Мрежата Европейски потребителски центрове “, сподели още Руменова.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР