. И нечестно към пловдивчани Областният управител на Област Пловдив

...
. И нечестно към пловдивчани Областният управител на Област Пловдив
Коментари Харесай

Областният управител Йордан Иванов: Повишението на общински такси в община Пловдив и въвеждането на нови е незаконно

. И непочтено към пловдивчани

Областният шеф на Област Пловдив Йордан Иванов връща решението на Общинския съвет в Пловдив за покачване на локални такси и основаването на нови такси за бизнеса и жителите на града. Причината – измененията в Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на общината са противозаконни и голословни.

Нещо повече – община Пловдив е скрила от обществеността, от жителите на Пловдив, така наречен „калкулация“, мотивираща потребност от покачване на локални такси. Финансовите планове не са част от обществените претекстове към плана за промени в Наредбата, оповестени на 21 февруари 2022 година за публично разискване в уеб страницата на Община Пловдив.

Това е посочил анализът на документите, изработен от специалистите в регионалната администрация и регионалния шеф.

Освен че не са обществени, направените от община Пловдив материално-технически и административни количествено-стойностни сметки, с които стимулира покачването на таксите за общински услуги, са и бланкетни. В тези сметки липсва съответен финансов разбор, въз основа на който следва да се дефинират въпросните такси.

Резултатът – самоцелно и нелегално покачване на таксите.

Припомняме на управлението на община Пловдив, че спазването на закона следва да бъде приоритет на всяка една институция.

Двата типа такси, чието покачване регионалният шеф оспорва, са:

„ Такса за прилагане на терен общинска благосъстоятелност за слагане на преместваем обект за комерсиална активност на територията на община Пловдив “. Тук са всички такси за прилагане на пазари, тротоари, борси, площади и други терени. Тези промени засягат хиляди хора, измежду които и бизнесмени.

„ Такси за административни услуги “ в частта от общинската разпоредба, засягаща издаване на позволение за таксиметров транспорт на пасажери и издаване на удостоверения за осъществяване на таксиметров транспорт.

Какво споделя законът?

Размерът на всяка общинска такса следва да бъде еднакъв на разноските за осъществяването на съответната общинска услуга. Това повелява Законът за локалните налози и такси.

За да бъдат повишени такси, общината би трябвало да обоснове разноските, които прави за даването на всяка от услугите, които дава и чието повишаване желае.

Община Пловдив вместо това е създала бланкетен, повърхностен разбор, с който цели да обоснове гласуваното от болшинство в Общинския съвет завишение на размера на таксите.

Според Закона за нормативните актове претекстовете към всеки план за изменение на общински нормативен документ би трябвало ДА съдебна експертиза ПУБЛИКУВАТ авансово в уеб страницата на съответната община. Община Пловдив не е направила това.

Из „ финансовия разбор “ на община Пловдив:

В показаната въпреки всичко пред Областната администрация от Община Пловдив калкулация на месечния размер разноски, с които се стимулира смяната в размера на таксите за прилагане на терен – общинска благосъстоятелност, за слагане на преместваеми обекти за комерсиална активност и така нататък има единствено общи сметки. И те по никакъв метод не са относими към съответните разноски на администрацията съответно по даване на услугата.. Ето част от причините община Пловдив за повишаване на тези такси:

1. Според общината приблизително 2586,5 чиновници са ангажирани с даването на услуги, за които се заплаща такса. Няма обаче никаква информация за даването на коя услуга какъв човешки запас е зает и за какво. Не е ясно и с какви действия са ангажирани въпросните над 2500 чиновници, на които се базира анализът.

2. Отново съгласно община Пловдив, всеки от тези 2586.5 отделя приблизително 213 минути на месец, с цел да може общината да даде услугите, за които изисква заплащане на такса. Как се е стигнало до тези сметки и цифри – няма информация.

3. Стойността на издръжката, съгласно разбора на общината, демонстрира, че 1 минута труд на чиновник, зает с даване на услуги, за които се дължи такса, коства 0,23 лева Този извод е допустимо и да е правилен, само че единствено в случай че общината обоснове по какъв начин калкулира вложеното време за разнообразни типове услуги в 213 минути на месец за всеки чиновник от упоменатите 2586,5. Не го е направила;

4. Отново във финансовия разбор на общината се вижда, че с изключение на разноски за заплати на хиляди чиновници, са калкулирани общински разноски за „ съществени поправки, придобиване на материални и нематериални активи, настоящи поправки, външни услуги и други некласифицирани разноски “. По никакъв метод не излиза наяве какви са съответно тези разноски и каква връзка имат с даването на услугите. Това на процедура води до деформиране на цената на таксите, които жителите и бизнесът заплащат на общината за даване на съответните услуги. Защото изкривява визията какъв брой костват тези услуги на самата община.

Така стигаме до някои натрапчиви въпроса, да вземем за пример:

– i) Защо бизнесът би трябвало да заплаща, примерно, разноските за гориво на служебни коли на общината посредством таксата за слагане на маси на заведенията навън, които са върху общинска благосъстоятелност? Дали разноските за гориво са перо от даването на тази услуга от общината?

– ii) Как се отнасят разноските на многохилядната администрация на общината към услугата „ прилагане на тротоар за продажба на вестници, списания, книги и др “? Кое в даването на тази услуга е поскъпнало и с какъв брой, с цел да се стимулира покачване на таксата?

– iii) Кои са тези „ други, некласифицирани разноски “ в размер на близо половин милион лв., които бизнесът и пловдивчани ще поемат посредством възнаграждение на нараснали такси за съответни услуги?

– iv) Кои са тези „ външни услуги “ в размер на 22 167 740 лева, които се разпределят върху съответните такси и какъв брой от тях са свързани с съответните услуги, които нарастват?

В разбора на община Пловдив, с който се стимулира покачване на таксите, нищо от това не излиза наяве, няма отговор на нито един от тези въпроси.

Вън от всякакво подозрение е, че с цел да даде другите типове услуги, общината прави разнообразни типове действия и прави разноски за тях. Но не е налице разбор за коя услуга какви действия се правят и кой разход към коя услуга е относим, с цел да се покачва всяка от таксите. Напротив – създадена е само обща калкулация за разноските на общината. Колко влага община Пловдив за всяка от услугите, които дава, е следващият въпрос без отговор в документите.

Чисто нови такси за таксиметровите водачи

Частта от изменението на Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги, с което се урежда въвеждането на напълно нови услуги за таксиметровия отрасъл, е оповестено в уеб страницата на община Пловдив. В документа обаче не са посочени никакви претекстове за въвеждането на новите административни услуги и прилежащите им такси. Аргументацията за нови услуги и такси – като изтъкване на аргументите за въвеждането им, финансов разбор, цел, предстоящи резултати, разбор за сходство с правото на Европейския съюз – е наложително условие според Закона за нормативните актове. Липсата на тази обосновка прави приемането на измененията в Наредбата в тази й част незаконосъобразно.

Отвъд въпроса за законността на оспорените промени в Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги в Пловдив, регионалният шеф Йордан Иванов е уверен, че стои и въпросът почтено ли е ръководството на общината по отношение на всеки пловдивчанин.

Община Пловдив дължи на жителите си почтеност за това какъв брой действително коства даването на другите типове общински услуги. Честността не включва събирането на все по-високи такси, без да е ясно какви тъкмо разноски ръководещите желаят да покрият от джоба на жителите посредством тези такси. Честността не включва и представянето на голословни, бланкетни оферти за по-високи такси, без отсреща пловдивчани да получат по-добри общински услуги.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР