И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати писмо до председателя на

...
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати писмо до председателя на
Коментари Харесай

Сарафов до депутатите: Случаите „Осемте джуджета“ и „Нотариуса“ се работят от моето назначаване

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов изпрати писмо до ръководителя на Временната комисия в 49-ото Народно събрание Никола Минчев за инспекция условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов-Нотариуса.

Той бе поканен да вземе присъединяване в плануваното за 2 април съвещание на комисията  " по отношение на данни и информация за групи за въздействие в прокуратурата и подхванати ограничения от страна на управлението на прокуратурата ".

Константин Сулев е упрекнат, че е прикривал някогашния основен прокурор Иван Гешев

Борислав Сарафов съобщи, че няма да взема присъединяване в съвещанието и в писмото си показва причини за това.

" След встъпването ми в служба на 16.06.2023 година започнах поредност от дейности, свързани с изясняване на обективната истина по съответни проблеми, станали публично притежание още през 2020 година и 2021 година Длъжен съм да Ви припомня, че точно след встъпването ми в служба открих съществуването на информация за осъществена през месец юли 2020 година инспекция от направление „ Инспекторат “ при ВКП. В справката се съдържаха констатации за „ позволени груби престъпления “ от страна на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на Специализирана прокуратура, свързани с проблема, добил известност като „ Осемте джуджета “, показва Сарафов.

Държавна загадка е дали убитият Мартин Божанов е бил помощник на Министерство на вътрешните работи, показват от министерството

По думите му тази информация още през 2020 година е била изпратена на вниманието на основния прокурор, без да са подхванати следващи дейности по подготвеност от негова страна.

" В тази връзка разпоредих на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София осъществяването на инспекция на всички относими прокурорски преписки и досъдебни производства. С оглед констатациите от инспекцията за позволени от следователите и наблюдаващите прокурори голям брой нарушавания насочих оферти до ПК на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказване по отношение на четирима прокурори и трима следователи. Отделно от това, по случая не престават дейностите по следствие по досъдебно произвеждане на СГП, по което има привлечени в качеството на обвинени двама настоящи прокурори, както и някогашният началник на СО-СГП ", прецизира Борислав Сарафов.

Премирът в оставка съобщи изрично, че не е имало корупция в неговия кабинет

" Именно в интервала след встъпването ми в служба като и.ф. основен прокурор са подхванати дейни дейности по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано влияние в служебната активност на настоящи магистрати ", добавя той.

Ето цялото писмо на Борислав Сарафов:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР