И двете обаче са малко вероятни Вчера ГЕРБ-СДС изненадващо предложиха

...
И двете обаче са малко вероятни Вчера ГЕРБ-СДС изненадващо предложиха
Коментари Харесай

Две опции да мине кабинетът „Габровски“ - с отцепници или с таен вот

И двете обаче са малко евентуални

Вчера ГЕРБ-СДС изненадващо предложиха неврохирурга проф. Николай Габровски за министър-председател. Той има независимост да дефинира структурата и състава на държавното управление, оповестиха представители на групировката.

Авторитетният доктор и академик обаче няма изгледи да промени настройките за първия изследователски мандат. ГЕРБ остават в изолираност в Народното събрание. Склонни да им дадат поддръжка са единствено Движение за права и свободи и „ Български напредък “ (БВ), което обаче не е задоволително – трите обединения имат общо 115 депутати. За болшинство са нужни най-малко 121, а с цел да може то да е релативно устойчиво – минимум 125.

Против проектоправителството „ Габровски “ към този момент ясно се оповестиха Българска социалистическа партия, „ Продължаваме промяната “ (ПП), „ Демократична България “ (ДБ) и „ Възраждане “.

Пред „ Флагман “ обаче депутати импровизирано разясниха, че текат договаряния за разединение на народни представители, които да дадат поддръжка за ГЕРБ.

Според човек от Българска социалистическа партия пробив можело да пристигна от Даниел Лорер и от Радостин Василев – двамата бяха министри в държавното управление на Кирил Петков. Василев бе в „ ИТН “, като в края на предния парламент точно той поведе отцепниците от партията на Слави Трифонов с вярата „ Промяната “ да остане на власт. Те обаче се оказаха незадоволителни, което докара до предварителните избори през октомври.

Ситуацията в този момент е сходна. Шанс за кабинет с първия мандат се дава единствено по линия на възможни отцепници.

Има вяра такива да се появят както от Политическа партия, по този начин и от Демократична България , разяснява импровизирано представител на ГЕРБ. Той също уточни Даниел Лорер , като се говорело, че групата към него в Политическа партия наброявала 12 индивида. Те биха били изцяло задоволителни за образуване на болшинство към проектокабинета „ Габровски “.

Това обаче наподобява да е много спекулативно . Днес Лорер изчете парламентарна декларация от името на Политическа партия, обвързвана с Шенген. Той разкритикува „ хартиената коалиция “, която се занимала предпочитано с Изборния кодекс вместо с надалеч по-важни и настоящи въпроси.

Радостин Василев също не дава индикации, че би пристанал на ГЕРБ. Той продължава да е измежду най-острите и цветисти критици на партията на Бойко Борисов.

Депутат от „ Демократична България “ разяснява пред „ Флагман “, че няма по какъв начин при тях да има пробив. Такъв можело да се появи по-скоро при „ Възраждане “, които били „ сбирщайн “. И оттова обаче липсват индикации за разединение.

Николай Габровски към този момент не наподобява да е деен в договарянията за държавно управление, а има по-малко от седмица . До идния понеделник той следва или да предложи държавно управление, или да върне проучвателния мандат на президента несбъднат.

Ако бързо не се намерят десетина отцепници, което наподобява малко евентуално, неуспехът е съвсем сигурен.

Разглежда се и опцията за скрито гласоподаване на проектокабинета, като вярата е депутати от противниковите на ГЕРБ партии да го поддържат. Това обаче надали ще се случи. За скришен избор следва да има особено решение на Народното събрание. Ако такова бъде взето, то обединенията, които го поддържат, ще бъдат причислени автоматизирано към приятелите на ГЕРБ. А това Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия или „ Възраждане “ не могат да си разрешат.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР