И.д. премиер на Испания Педро Санчес получи вчера решаващата подкрепа

...
И.д. премиер на Испания Педро Санчес получи вчера решаващата подкрепа
Коментари Харесай

Най-голямата каталунска партия откри пътя за ново правителство на Педро Санчес

И.д. министър председател на Испания Педро Санчес получи през вчерашния ден решаващата поддръжка на най-голямата каталунска партия, разполагаща с 13 места в испанския парламент, в опита си да оглави новото държавно управление на страната, съобщи ДПА.

Каталунска сепаратистка партия - Републиканска левица на Каталуня (РЛК) се споразумя през вчерашния ден с испанските социалисти да се въздържи при гласуването на избор на доверие в Народното събрание, евентуално откривайки пътя за ново държавно управление на премиера Педро Санчес, предадоха международните организации.

Националният комитет на РЛК съобщи в изказване, че партията е решила да се въздържи, при гласуването на вота на доверие в неделя и идния вторник, съобщи " Асошиейтед прес ".

Решението на РЛК отстранява съществено затруднение пред опитите на и.д. министър председател Педро Санчес да образува водено от социалистите съдружно държавно управление, след месеци на отсрочване, отбелязва АП.

Двете обединения са се договорили бъдещият кабинет на социалиста Санчес да стартира открит разговор за бъдещето на Каталуня. Резултатите от разговора ще бъдат подложени на цивилен избор в североизточната испанска област.

Първото парламентарно гласоподаване за нов министър председател на Испания ще се състои в неделя. На Санчес му е належащо безусловно болшинство от 176 гласа, които той надали ще събере.

Но съгласно испанската конституция, би трябвало да се състои второ гласоподаване след 48 часа. На него на Санчес ще му е задоволително да събере нормално болшинство с цел да стане министър председател, каквото евентуално ще получи, в случай че РЛК гласоподава за него, или, което е по-вероятно, в случай че се въздържи, отбелязва ДПА.

" Очаква се Санчес да бъде утвърден за министър председател на 7 януари ", заяви след новината за решението на РЛК испанската телевизия, представена от ДПА.

Социалистите на Санчес завоюваха създадените на два пъти парламентарни избори в Испания предходната година. В Народното събрание обаче по този начин и не се оформи болшинство и четвъртата стопанска система в еврозоната изпадна в продължителна политическа рецесия, напомня " Ройтерс ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР