И без това силно опънатите от края на миналата година

...
И без това силно опънатите от края на миналата година
Коментари Харесай

Поредна криза назрява между София и Скопие

И без това мощно опънатите от края на предходната година връзки сред България и Северна Македония са на път да се влошат още повече. Поводът този път са разкритията към антибългарската агитация на така наречен " Международен институт за близкоизточни и балкански проучвания ", както и спряна от македонските гранични власт пратка с български книги.

От българското външно министерство оповестиха в събота, че по предписание на шефа на ведомството Екатерина Захариева е привикан краткотрайно ръководещият посолството на Северна Македония у нас. На дипломата от Скопие ще му бъдат „ поискани пояснения дали държавното управление на Република Северна Македония е обвързвано с клеветническата акция, водена против България от словенския " Международен институт за близкоизточни и балкански проучвания " ”, изясняват от Министерство на външните работи.

А във връзка с въпросния „ институт ” декларират остро: „... организацията " Международен институт за близкоизточни и балкански проучвания " разгласява поредност от публикации с очевидна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, посредством погрешна, изопачена и манипулативно показана информация ”.

„ Институтът ” работи отдавна и популяризира публикации, представяни като „ разбори ” за ситуацията в Западните Балкани, в частност за спора сред България и Северна Македония. В мненията се срещат изказвания като това, че до 1878 година „ тогавашната територия на България е населявана от богомили, македонци и турци, които по-късно, под мощния напън на новосъздадената страна са принудително българизирани ”.

Инцидент на границата

От българското Министерство на външните работи показват безпокойствие и във връзка на граничен случай, който разказват като „ дискриминационно деяние ” – в събота на границата сред двете страни е спрян българският жител Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги " Български национални песни на Братя Миладинови " в Северна Македония. Книгите са били подаяние за Българския културно-информационен център в Скопие.

В ранния следобяд от външно министерство оповестиха, че Екатерина Захариева е изпратила незабавно българския консул от посолството в Скопие на Граничен контролно-пропусквателен пункт Деве хълм, с цел да спомага на Стоянов. Уточнява се, че книгите са 920 броя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР