ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти се провежда в Етнографски

...
ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти се провежда в Етнографски
Коментари Харесай

Международен панаир на традиционните занаяти започва в Етнографски музей „Етър”

ХVІ Международен панаир на обичайните занаяти се организира в Етнографски музей навън „ Етър ” от 6 до 9 септември. Официалното разкриване е на 7 септември от 11:00 ч. Събитието е под патронажа на  ръководителя на Народното събрание на Република България, Цвета Караянчева. Организатори са Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей навън „ Етър “, оповестиха от МК.

Тази година майстори от 13 страни ще вземат присъединяване в Панаира. Занаятчиите са от Азербайджан, Германия, Естония, Иран, Латвия, Литва, Република Южна Африка, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Унгария и България. 27 са задграничните посетители, а 54 – българските.

Важен акцент по време на ХVІ Международен панаир на обичайните занаяти е Майсторската конкуренция, която тази година е по каменоделство. В съвременността този поминък не е непокътната територия единствено за мъжете, защото присъединяване в конкуренцията вземат и две дами. В Младежката секция към Майсторската конкуренция се включват трима възпитаници от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино. Вечерта на 8 септември журито ще разгласи решението си. Победителят от Майсторската конкуренция става притежател на огромната премия „ Сребърна хлопка ”, а от Младежката секция – на „ Бронзова хлопка ”.

На Международното ревю – базар на обичайни занаяти майсторите от 13 страни ще показват своите произведения пред посетителите в музея. В дните на Панаира е обособено ревю базар „ АртЗона ”, където модерни създатели показват собствен прочит на обичайните занаяти. Публиката може да види развиването и модерното приложение на разнообразни остарели техники за шиене, плетене и декорация. През всеки от дните на ХVІ Международен панаир на обичайните занаяти ще има и богата фолклорна стратегия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР