Хвърлена запалителна бомба към полицейски пост на Храмовия хълм в

...
Хвърлена запалителна бомба към полицейски пост на Храмовия хълм в
Коментари Харесай

Запалителна бомба предизвика сблъсъци на Храмовия хълм в Йерусалим

Хвърлена запалителна бомба към полицейски пост на Храмовия рид в Йерусалим е провокирала експлоадирането на пожар на свещеното място, оповестяват израелските медии.

След случая полиция е нахлула в храмовия комплекс и е арестувала трима обвинени. Всички врати към Храмовия рид са били затворени, а полицията е евакуирала всички присъстващи. Входът към Стария град в Йерусалим също е бил блокиран.

Сблъсъци са се разразили сред полицейски сили и поклонници на мястото.

Палестинците оповестяват, че няколко чиновници от мюсюлманската защита на обекта, както и поклонници са били задържани, и че полиция е нахлула в светилището Купола на скалата и джамиите.

Палестински очевидци обявиха, че са видели четирима задържани, двама от които са дами.

Според Червения полумесец двама палестинци, ранени при конфликтите, са били евакуирани в близка болница.

Радикалното палестинско придвижване " Хамас " разгласява изказване в отговор на конфликтите: " Призоваваме палестинците от всички краища - в Йерусалим, в Западния бряг и в границите на Зелената линия - да завладяват джамията " Ал Акса ", да щурмуват барикадата, която израелската полиция хвърли върху нас и в никакъв случай не се отхвърляйте от правото свободно да влизате в комплекса. "

" Освен това ", продължава изказването, " младежкото придвижване в Източен Йерусалим прикани хората да дойдат в двора на джамията ".

Междувременно съдът в Йерусалим е отсрочил с една седмица решението си по отношение на затварянето на противоречивата постройка Баб ал Рахма на Храмовия рид.

Израел затвори мюсюлманския обект за поклонници преди 16 години въз основа на изказванието, че е обслужвал формация, обвързвана с " Хамас ". Но през предишния месец постройката е била отворена.

Полицията по-късно се опита да го затвори още веднъж, само че протестиращи мюсюлмани я отвориха още веднъж и са го употребявали като джамия.

Полицейският пост, против който е била хвърлена запалителната бомба през днешния ден, се намира в постройка покрай Купола на скалата в центъра на Храмовия рид. В предишното той е бил обект на експанзия няколко пъти.

Палестинците в региона възприемат наличието на израелската полиция там като знак на контрола на Израел над комплекса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР