Хутите разширяват обхвата на целите си, включвайки американски и британски

...
Хутите разширяват обхвата на целите си, включвайки американски и британски
Коментари Харесай

Хутите обявиха, че ще нападат американски и британски кораби

Хутите уголемяват обсега на задачите си, включвайки американски и английски кораби. Вчера йеменските бунтовници поразиха с противокорабна балистична ракета американски транспортен съд за транспортиране на насипни товари - плавателният съд претърпя лимитирани вреди и продължи по маршрута си, без някой да пострада, напомня Българска национална телевизия.

По-рано американската войска удостовери, че е свалена крилата ракета, ориентирана към американски ескадрен миноносец, настоящ в южната част на Червено море.

Днес бе нападнат празен гръцки товарен транспортен съд, плаващ под малтийски байрак в северна посока в Червено море Той беше ударен от ракета на 76 морски благи северозападно от йеменското пристанище Салиф, оповестиха през днешния ден два източника от гръцкото Министерство на корабоплаването и компанията за сигурност „ Амбри “, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Щетите по плавателния съд са незначителни и няма потърпевши.

Корабът за насипни товари „ Заграфиа “, който е с гръцка благосъстоятелност, е плавал от Виетнам към Израел с екипаж от 24 души на борда. Той не е пренасял товар сега на офанзивата, съобщи един от гръцките източници.

„ Няма ранени, а единствено материални вреди “, разясни той.

Британската компания за морска сигурност „ Амбри “ даде информация за нападението по-рано през днешния ден. Британската организация за комерсиално корабоплаване (UKMTO) също осведоми, че е получила известие за случай на към 100 морски благи северозападно от Салиф.

Йеменското шиитско бунтовническо придвижване на хутите, известно като „ Ансар Аллах “ и подкрепяно от Иран, заплаши да разшири обсега на задачите на нападенията си в Червено море, като стартира да атакува и кораби на Съединени американски щати в отговор на американските и английските удари по негови обекти в Йемен. Хутите ускориха нападенията си в Червено море като ответна реакция на израелските бомбардировки против линията Газа.

Гръцкият товарен транспортен съд е бил забелязан да трансформира курса си по посока на пристанището.

Нападенията на хугите против кораби в този регион от ноември насам засегнаха интернационалната търговия и разтревожиха водещите международни сили.

Атаките нарушават веригите за доставки и провокират опасения, че международната инфлация ще бъде по-трудно овладяна.

Подкрепяните от Иран хути атакуват търговски кораби, за които настояват, че са свързани с Израел или пътуват към израелски пристанища в символ на взаимност с палестинците и придвижването " Хамас " във войната в линията Газа. В отговор Съединените щати и Англия нанесоха десетки въздушни и морски удари по обекти на хутите в Йемен.

" Силно ме загрижени от по-нататъшна ескалация. Сега виждаме отговор от страна на Съединените щати и Англия, които се пробват да възпрат хутите да не нарушават международната търговия. Но това ще сътвори и висок риск от по-нататъшна ескалация и разгръщане. Винаги избираме дипломацията пред военните решения и имаме вяра, че не би трябвало да се фокусираме единствено върху дребните спорове. Трябва да се фокусираме върху главния спор в Газа. И колкото по-скоро се позволи той, имам вяра, че и всичко останало ще откри решение ", съобщи шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани, министър председател на Катар.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР