Хуманоиди, занимаващи се с домакинска работа или конструиращи жилища на

...
Хуманоиди, занимаващи се с домакинска работа или конструиращи жилища на
Коментари Харесай

Запознайте се с робота Apollo, създаден да върши мръсната работа на хората

Хуманоиди, занимаващи се с домакинска работа или конструиращи жилища на лунната повърхнина, към момента може да звучат като научна фантастика.

Но екипът на основания в Остин стартъп за роботика Apptronik планува бъдеще, в което роботи с общо предопределение ще се оправят със " скучни, мръсни и рискови " задания, с цел да не се постанова да ги правят хората.

Най-новият хуманоиден робот на Apptronik се назовава Apollo и е с размери човек, висок 1,7 м и тежащ 72,6 кг.

Apollo може да подвига тежест до 25 кг и е планиран за всеобщо произвеждане и безвредна работа с хора.

Той употребява електричество, а не хидравлика и има четиричасова батерия, която може да се сменя, тъй че да работи в продължение на 22 часа, оповестява CNN.

Роботът има цифрови панели на гърдите си, които дават ясна информация за оставащия живот на батерията, настоящата задача, която извършва, по кое време ще приключи и какво ще направи по-късно. Apollo също по този начин има лице и преднамерени придвижвания, като да вземем за пример завъртане на главата, с цел да покаже накъде ще тръгне.

Първоначалната цел на Apollo е да работи в логистиката, като поема физически сложни задания в складовете и по този начин да усъвършенства веригата за доставки, като се оправи с дефицита на работна ръка.



Но екипът на Apptronik има дълготрайна визия за Apollo, която се простира най-малко до идващото десетилетие.

" Нашата цел е да създадем универсални роботи, които да вършат всички неща, които не желаеме да вършим, да ни оказват помощ тук, на Земята и вероятно един ден да изследваме Луната, Марс и други места ", изяснява Джеф Карденас, съосновател и основен изпълнителен шеф на Apptronik.

Преди началото на стартъпа през 2016 година, членовете на екипа работят в лабораторията по роботика, насочена към индивида, в Тексаския университет в Остин.

" Лабораторията се концентрира върху това по какъв начин хората и роботите ще си взаимодействат в бъдеще ", споделя Карденас. " Като хора, най-ценният ни запас е времето, а то е лимитирано. Сега можем да създадем принадлежности, които ни дават повече време ".

Докато е в лабораторията, екипът е определен да работи по плана Valkyrie, робот на НАСА, по време на състезанието DARPA Robotics Challenge сред 2012 и 2013 година

Този хуманоиден робот е висок 1,9 м и тежи 136 кг, кадърен е на сръчни операции и вървене (включително по и към препятствия), носене на предмети и отваряне на порти. Модифициран и усъвършенстван е след дебюта си през 2013 година и сега се тества като отдалечен надзирател на енергийни уреди.

Създаването на Apollo е въодушевено от Valkyrie, а екипът на Apptronik е прекарал години в създаването на неповторими роботи и съставни елементи, чиято кулминационна точка е хуманоид, който може да действа в среди, предопределени за хора. Роботите за монтажни линии постоянно са закрепени с болтове към земята или включени към стената и могат да действат единствено в пространства, предопределени за тях, изяснява Карденас.

Вместо тясно профилирани роботи, които могат да служат единствено за една цел, Apptronik искаше Apollo да бъде " iPhone на роботите ", добавя той.

" Целта е да създадем един робот, който може да прави хиляди неща и зависи от една актуализация на софтуера, с цел да извършва нова задача или ново държание. "

В последна сметка цената на Apollo ще бъде по-ниска от тази на междинен клас автомобил. Въвеждането на камери и системи за изкуствен интелект разреши създаването на роботи, които разчитат по-малко на авансово програмиране и реагират по-бързо на заобикалящата ги среда, което значи, че частите в производството, са по-достъпни, изяснява Карденас.

Тази година Apptronik се концентрира върху обезпечаването на търговски клиенти и производители, които имат интерес към това по какъв начин Apollo може да усъвършенства логистиката им. Компанията има за цел да стартира цялостно комерсиално произвеждане до края на 2024 година

Apollo ще стартира работа във заводи и хранилища, където ще извършва елементарни задания, като пренасяне на кашони. Но с течение на времето функционалността му ще се усили посредством нови модели и актуализации до степен, в която ще може да се употребява в строителството, производството на електроника, търговията на дребно, доставките по домовете и даже грижите за възрастни хора.

В основата на структурата на Apollo са задвижващите механизми или мускулите на робота, които му разрешават да върви, да сгъва ръцете си и да хваща предмети тъкмо като човек.

" Хората имат към 300 мускула в тялото си ", споделя доктор Ник Пейн, съосновател и основен софтуерен шеф в Apptronik. " Като инженери нашата цел е да опростим сложността, тъй че роботът Apollo има към 30 разнообразни мускулни групи в своята система, които са нужни за осъществяване на съществени дейности и действия. "

Преди Apollo Apptronik се концентрира върху това, което назовава хуманоиден робот за бърза разработка. Макар че той включва лимитирани благоприятни условия, фокусът на плана е възстановяване на напредването на робота. " Начинът, по който създаваме роботиката, е да се опитаме да създадем по този начин, че хардуерът и софтуерът да се развиват в синхрон един с различен ", изяснява Пейн.

Главата на Apollo съдържа камера за разбиране, а датчиците на торса оказват помощ да картографира 360-градусов аспект на околната среда и да дефинира къде може да се движи. " Мозъкът " на робота, или основният компютър, също е ситуиран в гърдите му.

Сензорите оказват помощ да се ориентира, до момента в който минава през или заобикаля трудности. Този тип напредване ще бъде от основно значение, когато Apollo си проправи път в по-несигурни среди, като да вземем за пример навън и един ден даже на повърхността на Луната. " Роботите би трябвало да могат да работят в същия безпорядък и неустановеност, с които хората са в положение да съществуват ", споделя Пейн.

Apollo ще бъде самостоятелен, само че екипът на Apptronik въпреки всичко желае да има равнище на надзор върху това, което ще прави. Макар че контролът в началото ще се реализира посредством таблети или смарт устройства, в бъдеще човек би трябвало да може да се приближи до Apollo и да му каже какво да прави, споделя Карденас.

Apptronik е един от сътрудниците на НАСА, които работят по планове за хуманоидни роботи. Земята е изпитателен полигон за Apollo, а един ден, бъдеща версия на робота може да работи в рискови галактически условия.

За да се приготвят хуманоидните роботи за работа в галактическия вакуум, са нужни няколко стадия на разработка, тъй че Apollo може първо да отиде на Международната галактическа станция, споделя Пейн.

" За проучването на Космоса в действителност се нуждаем от системи, които имат повече от едно умеене, които са гъвкави и приспособими, както за разнообразни задания, за които знаем, по този начин и може би за някои, които няма да предвидим, до момента в който не се появят в хода на проучването ", изясняват учените.

Настоящата стратегия " Артемида " на НАСА, която има за цел да върне хора на Луната и вероятно да приземи задачи с екипаж на Марс, планува марсоход под налягане на лунната повърхнина още при задачата " Артемида VI ", планувана за 2030 година

В този интервал на проучване на Луната при започване на 2030-те роботи като Аполо също могат да бъдат потребни. Те могат да се употребяват за създаване и тестване на лунни и марсиански местообитания преди идването на астронавтите. Например един хуманоиден робот може да се наложи да пълзи в средата на марсоход с размери, сходни на фургон, и въпреки всичко да има силата и гъвкавостта да отваря порти под налягане.

" Надеждата и фантазията ни е, че в границите на идващите 10 години ще имаме роботи с общо предопределение, които ще се употребяват в Космоса и че ще можем да осъществяваме някои от преимуществата на роботизираните системи, които да разрешат на екипажа да се концентрира доста повече върху нещата, които хората вършат най-добре - проучване и научните открития ", допълват учените.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР