Хуманитарен полет, организиран от българското МВнР, прибра 64-ма българи, сред

...
Хуманитарен полет, организиран от българското МВнР, прибра 64-ма българи, сред
Коментари Харесай

Българският посланик в Москва и още 64 българи се върнаха с хуманитарен полет

Хуманитарен полет, проведен от българското Министерство на външните работи, прибра 64-ма българи, измежду които и посланика ни в Русия Атанас Кръстин, който бе извикан от държавното управление за съвещания в София, като знак на митинг против скандалното държание на съветската посланичка у нас Елеонора Митрофанова.

" Това беше единственият метод да ги върнем поради рестриктивните мерки в полетите. Радвам се, че Министерство на външните работи съумя да реагира много бързо ", изясни министър председателят Кирил Петков в понеделник.

Той сподели, че чака съветското държавно управление да предприеме аналогични действия по отношение на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова.

" Местната корупция в доста случаи е инструмент, който се употребява от Руската федерация за въздействие в района ", разяснява още министър председателят Кирил Петков след среща с държавните ръководители на Румъния, Република Северна Македония и Черна гора.

На този декор от българското външно министерство разясниха, че " глобите на Европейски Съюз по отношение на непредизвиканата експанзия против Украйна са ориентирани към държавното управление на Руската федерация, съветския финансов бранш и стопански елити, а не против елементарните съветски жители, които не са наши врагове ", написа mediapool.bg.

Правителството от седмици реагира на провокации от страна на Митрофанова. Руското посолство употребява обществено квалификацията " евроатлантически подлоги ", а в формалния си привет към страната ни във връзка националния празник 3 март, съветското посолство пък оприличи войната в Украйна с Руско-турската война от 1878 година

Освен това Митрофанова съобщи пред съветски ефирен канал, че " българският народ не поддържа нито реториката, нито дейностите на държавното управление против Русия ".

" Първо би трябвало да си отговорим на въпроса дали госпожа Митрофанова е просто една зла вуйна, която има неприятно отношение към България и по тази причина си разрешава да приказва по този метод, или това е систематично държание, което е подредено от Кремъл ", разяснява някогашният шеф на Националната разследваща работа и специалист по интернационалните връзки и защита Димо Гяуров пред бТВ.

Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова през последните седмици редовно предизвика София със скандални изявления, поради които България викна посланика си в Москва за съвещания в София. Това е дипломатическа процедура, която демонстрира, че София не желае Митрофанова за дипломат.

По думите на Гяуров държанието на посланика би трябвало да се преглежда в подтекста на последните 1-2 години, в които непрестанно има напрежение сред България и Русия.

Самият президент Путин разгласи нашата писменост за македонска, напомни Гяуров. Според него оповестяването на дипломати от съветското посолство за личност нон грата е сериозна мярка, само че е закъсняла.

" Съставът на съветската дипломатическа задача е в пъти по огромен от съставите на обособените западни страни. От друга страна, от дълго време се знае какво се занимават тези хора, те не са никакви дипломати. Те са чисти разузнавачи ", посочи някогашният началник Националната разследваща работа.

По-рано този месец България отзова 10 съветски дипломати.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР