Художникът Светлин Русев излезе с отворено писмо в защита на

...
Художникът Светлин Русев излезе с отворено писмо в защита на
Коментари Харесай

Светлин Русев скочи в защита на паметника пред НДК! Ето какво следва

Художникът Светлин Русев излезе с отворено писмо в отбрана на паметника „ 1300 години България ” пред НДК и разгласи, че дружно с поддръжници ще блокират кръстовище в центъра на София. Чисто духовно ликвидиране! Нещо, което е построено, нещо, което е национална памет, нещо, което носи историческа и художествена стойност, да бъде ликвидирано”, разяснява Русев, представен от NOVA.

От Столичната община обаче са безапелационни, че решението за демонтирането на паметника е извънредно и не предстои на обжалване.
„ Това е едно тоталитарно взимане на решение, тъй като не е взето под внимание мнението на експертите, хора с образование”, счита Людмил Димитров от Инициатива „ За опазване на „ 1300 години България”.

Въпреки че изгубиха борбата в съда, бранителите на паметника към момента имат вяра, че той няма да бъде премахант.

„ Той беше оставен на разрухата и то умишлено толкоз години. Ако преди 5 години, когато имаше концепция да се възвърне, струваше един милион, в този момент ще коства 5 реално”, съобщи Светлин Русев.

Според него запазването на паметник нямало да спре възобновяване на съборения войнишки монумент на Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата международна войни.

„ Не би трябвало да ги противопостяваме! Място за войнишкия монумент има, има планове за неговото създаване, в краен случай би могло да бъде възобновен в тази градинка. Но не трябва да махаме монумент, с цел да слагаме друг”, безапелационен е Людмил Димитров.

Протестът ще на поддръжниците на „ 1300 години България” ще се организира на следващия ден от 18 до 20 часа на кръстовището на бул. „ Патриарх Евтимий”.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР