Художникът Христо Явашев-Кристо открива в Лондон новия си проект Мастаба,

...
Художникът Христо Явашев-Кристо открива в Лондон новия си проект Мастаба,
Коментари Харесай

Кристо открива новия си проект Мастаба в Лондон

Художникът Христо Явашев-Кристо открива в Лондон новия си план „ Мастаба ”, който ще плава в изкуственото езеро Сърпентайн, зад двореца Кенсингтън, до края на септември.

Творбата е част от ретроспективна галерия на изложба " Сърпентайн " с рисунки, статуи и фотоси от последните 50 години от живота на Кристо и брачната половинка му Жан-Клод.

Инсталацията е с формата на пресечена пирамида като древноегипетска гробница. Съставена е от 7506 варела, оцветени в синьо, алено, бяло и лилаво, върху платформа от пластмасови кубове. Творбата е висока 20 метра, необятна е 30 метра, дълга - 40 метра. Както постоянно, художникът самичък финансира новия си план – на стойност 4,2 млн. $.

Мастабаните са гигантски гробници с трапецовидна форма от тиня или камъни в Месопотамия, прародители на фараонските пирамиди от Новото царство. В разцвета на строителството им мастабаните представлявали комплицирани лабиринти от зали и коридори под постройката. Кристо от дълго време се интересува от тематиката и проектира първия мастабан преди към 45 година в Тексас, Съединени американски щати. Работи по още един подобен план в Абу Даби с концепцията да стане най-големият в света.

Последният огромен план на Кристо беше през 2016 година - " Плаващите кейове " в Италия в езерото Изео, който беше посетен от над 1,2 млн. туристи от целия свят. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР