Хубавото вино е еликсир, който хората почитат от дълбока древностДа

...
Хубавото вино е еликсир, който хората почитат от дълбока древностДа
Коментари Харесай

От кое грозде става хубаво вино?

Хубавото вино е балсам, който хората почитат от дълбока античност

Да се направи хубаво вино не е елементарна работа, тъй като това значи да се изберат и приложат вярно всички детайли в процеса на производството му - като се стартира от избор на сорта грозде, подобаващ за вида вино, който да се получи, през обработката и ферментацията му, до стареенето и поднасянето му.

Виното се дели по разнообразни правила, само че най-общите категории са белите и алените виновност. За да стане хубаво едно бяло или алено вино, първата стъпка е изборът на уместно грозде за него.

По света има към 10 хиляди винени сортове грозде, а от тях единствено 13 са главните. Повечето са вкоренени в разнообразни страни, само че има и локални сортове, които са присъщи за избрана страна и дори единствено за един район. Тези сортове нормално дават суровината за несъмнено известно по целия свят вино, пише .

Грозде за бели виновност

Бялото вино се прави от бяло или розово (червено грозде) с прозрачен сок. Подходящи за бяло вино са сортове със захарност на гроздето 15-20%, а киселините би трябвало да са 6-7 г на литър. Подходящи за приготвяне на бяло вино са:

- френският вид шардоне;

- италианският пино гри;

- немският вид ризлинг.

От българските сортове тамянката е вид, с който можем да се гордеем.

Грозде за червени виновност

Червеното вино се подготвя от гроздето на червени сортове с прозрачен или обагрен сок. Хубавото грозде за алено вино би трябвало да бъде добре узряло, със захарност над 19-20 % и добре оцветено.

При алените виновност също има топ сортове грозде. Френските червени виновност със международна популярност Бордо и Бургундия са създадени от:

- вид пино ноар;

- италианския небиоло;

- аржентинският малбек;

- австралийския шираз;

- южноафриканския пинотаж.

От българските сортове за алено вино можем да посочим рубин, памид, гъмза и други.

За да се създаде обаче добро бяло или алено вино, тези елитни сортове грозде би трябвало да се обработят вярно, да стареят по строго избран метод и даже да се употребяват, тъй че да се разкрие цялата палитра от усети и аромати на виното.

Винопроизводството без подозрение е просвета и изкуство по едно и също време и в случай че се овладее добре, дава зашеметяващи резултати.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР