Хубавото е, че ние не внасяме ток, а ние си

...
Хубавото е, че ние не внасяме ток, а ние си
Коментари Харесай

Лидия Шулева бие камбаната: Ще има фалити и съкращения! Компенсациите за бизнеса са крайно недостатъчни

" Хубавото е, че ние не внасяме ток, а ние си произвеждаме ток. И то го произвеждаме на една ниска цена. Това е хубавата вест и това значи, че всички тези облаги, които се осъществят на борсовия пазар, остават в България ", сподели пред БНР Лидия Шулева, някогашен министър на стопанската система в държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" по отношение на компенсацията за бизнеса от страна на държавното управление с към 900 млн.лв. като помощи за скъпия ток.

" Това основава евентуална опция тези средства, които са акумулирани в страната, да бъдат употребявани за отплата за бизнесите. Така че, парите ги има за обезщетения и има и задоволително механизми да се върнат към бизснеса.

Една част от парите ще дойдат от авансово погашение на дял от държавните сдружения, друга част ще дойдат от Фонда за гарантиране на сигурността, трета част от увеличеното Данък добавена стойност върху доста по-голямата сума, която се заплаща ", разясни още Шулева.

По думите й стъпките на държавното управление касаят първите два месеца на новата година. Но държавното управление би трябвало да има явен механизъм и по-дългосрочна визия във връзка с обезщетенията, което не дава опция на бизнеса да възнамерява, съобщи тя.

" Таван от 30 на 100 отплата за скъпия ток за бизнеса е извънредно неудовлетворително. То би довело до съществени проблеми в доста предприятия и част от тях ще затворят или пък ще редуцират личен състав ", съобщи още Шулева.

По думите й значимото е, че средства за обезщетения ще има, тъй като разликата сред борсовата и индустриалната цена на тока е доста огромна и тези пари остават действително в България. Този финансов запас е у нас.

Проблемът е по какъв начин държавното управление ще обезпечи тази отплата и даде гаранция на бизнеса какви обозрими граници на придвижване на цената на тока ще има през тези месеца, с цел да може компаниите да възнамеряват цени и доставки, добави тя.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР